Valk Welding presenteert tijdens de Techni-Show ondermeer de nieuwe Panasonic Tawers lasrobot. Deze is speciaal ontwikkeld voor booglastoepassingen en onderscheidt zich door een hoge snelheid van 180 m/min, een spatvrij lasproces, een groot werkbereik, een 'soft servo'-botsingdetectie systeem en geïntegreerde lasdataregistratie.
Inzet van de nieuwe Panasonic Tawers lasrobot kan volgens Valk Welding naast de kwaliteits- en efficiencyvoordelen een verkorting van de cyclustijden opleveren van 30% tot 40%. Om dergelijke hoge prestaties te bereiken, zijn ondermeer robot- en stroombronbesturing geïntegreerd in één CPU en heeft de robot een slanke bouw met een gebogen robotarm gekregen, daarnaast beweegt bij de Tawers de draadmotor voortaan mee met de bovenarm, om spanningen in het draadaanvoersysteem te reduceren. Het is Panasonic gelukt in haar nieuwe Tawers robot de voordelen van conventioneel MAG lassen en pulserend booglassen te combineren in het zogeheten SP-MAG lasproces, waarmee een nagenoeg spatvrij lasproces en een egaal en constant lasoppervlak mogelijk is geworden. Dankzij de integratie van robot, stroombron en draaddoorvoersysteem, kunnen de lasparameters en -gegevens voortaan direct in een ‘Weld Data Log’, worden verzameld. Hiermee kan het lasproces worden geanalyseerd en waar nodig worden bijgestuurd. De gegevens kunnen ook als rapportage met een product worden meegeleverd.
Valk Welding zal verder op de Techni-Show demonstreren hoe door inzet van meerdere robots, simpele oplossingen kunnen worden ontwikkeld voor jig-less welding. In de voorbeeldcel pakt een Fanuc pick-and-place robot een product, positioneert dit op een ander deel en houdt dit op z’n plaats terwijl de lasrobot de delen aan elkaar last. Dat daarmee kostbare opspansystemen kunnen worden uitgespaard, spreekt voor zich en biedt volgens de robotintegrator interessante mogelijkheden voor toeleveranciers. De Fanuc pick-and-place robots worden sinds kort door de robotintegrator veelvuldig ingezet voor handlingtoepassingen, die onder de naam Valk Handling worden gerealiseerd.
Ook toont Valk Welding op de Techni-Show een door haar ontwikkeld torsievast basisframe, waarmee een zevental verschillende celconfiguraties kunnen worden gemaakt, steeds volgens het ‘plug & weld- concept, waarbij de volledige installatie als één geheel getransporteerd kan worden, met behoud van de programma’s. De gebruiker is daarmee niet meer gebonden aan een vaste opstelling, maar kan, indien de productie dat vraagt, de opspanmogelijkheid wijzigen, zonder een nieuw systeem aan te moeten schaffen.
Ten slotte zal Valk Welding zal tijdens de Techni-Show een bandlas- en weerstandlasmachine tonen van de Duitse fabrikant Ideal. De eerste machine last bandeinden aan elkaar, zoals wordt toegepast bij coil omspoelinstallaties, buis- en profileerlijnen en ponslijnen in de elektronica-industrie