Nieuws

Vakopleiding Techniek Cuijk heeft een order geplaatst voor de levering en installatie van een Doosan DVF 5000 5-assige freesmachine, een CNC Lynx 2100LYA draaimachine en een cobot van Doosan Robotics. Met de investering in Doosan high-end machines en cobotautomatisering zoekt de vakopleider de aansluiting met de praktijk.

“Wanneer je studenten op MBO-4 niveau 5-assig frezen en meer-assig draaien bij wil brengen en aandacht wilt besteden aan onbemand produceren, dan moet je ook zulke machines in huis hebben,” legt directeur Wouter van Raffen van Vakopleiding Techniek in Cuijk uit.

24/7 productie en cobottechnologie

“Tot nu toe konden we alleen 2-assig draaien en 3-assig frezen aanbieden. Binnen het nieuwe (of geactualiseerde) kwalificatiedossier opgesteld door SBB (samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijfsleven), is vastgelegd op welke onderwerpen opleidingen beter aan moeten sluiten op de productietechnologie die in het huidige bedrijfsleven wordt gebruikt.”

“24/7 produceren is daar een onderdeel van. Ook cobottechnologie mag daarom niet ontbreken in ons opleidingsprogramma voor verspaning,” legt van Raffen uit.

Vakopleiding Techniek Cuijk is een stichting van 65 bedrijven in de regio Cuijk en Nijmegen die studenten opleiden voor precisietechniek, mechatronica, metaalbewerken en elektrotechniek op de niveaus 2, 3 en 4 in het MBO. Ongeveer 40 studenten volgen de opleiding CNC verspanen.

‘Leveranciersselectie’

“De strategische beslissing om in high-end productietechniek te investeren, is genomen omdat we vanuit de praktijk werken”, vertelt Van Raffen.

“Vanuit de inkomsten die we behalen met plaatsing van studenten bij de aangesloten bedrijven hebben we daarvoor een budget vrijgemaakt en hebben we 3 leveranciers benaderd. Daarbij hebben we vooral gekeken naar de technologie, de specificaties van de machines, de uitstraling en naar machines die door veel bedrijven worden gebruikt.”

Totaaloplossingen

Dormac CNC Solutions kwam daarbij naar boven op basis van betrokkenheid, technische skills, service verlening en bekendheid in de markt. Dat schept vertrouwen. Bovendien worden Doosan machines door veel van de bij ons aangesloten bedrijven gebruikt,” vertelt van Raffen.

“Een ander aspect is dat de leverancier zelf ook aanpassingen kan doen aan de machines en zowel de machines als de cobot kon leveren. Je hebt dan maar één aanspreekpunt voor het hele high-end programma.

Complete uitvoering

De machines worden compleet geleverd met 3D meettaster, geautomatiseerde voorinstelling in de draaimachine, koeling door de spil, gereedschappen en klemmen.

“Dormac dacht ook mee aan de gezondheid van onze studenten en overtuigde ons van de noodzaak van oliemistfiltratie. De machines worden daarom met Dormatec Aircleaners geleverd.”

Siemens besturing

Zowel de 5-assige freesmachine als de meer-assige draaimachine worden met Siemens Sinumeriek besturing geleverd. “Op de bestaande machines hebben we al Fanuc en Heidenhain besturingen. Siemens ontbrak daarbij nog. Studenten kunnen we daarmee nu breed en universeel opleiden.”

‘Komende zomer’

De machines en cobot zullen komende zomer door Dormac worden geïnstalleerd. “Voor het zover is zullen we veel tijd en aandacht besteden aan werving van nieuwe leerlingen van VMBO scholen uit de regio.”

Er is volgens hem nog veel onbekendheid over de precisietechniek en nog meer over verspanen.

“Er is op dat gebied nog een lange weg te gaan. Volgend jaar hopen we de eerste BBL-leerlingen af te kunnen leveren met kennis van actuele verspaningstechnologie”, besluit Van Raffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven