Nieuws

Vakkanjers strijden om finaleplaats

Van 23 tot en met 27 januari strijden 70 jonge talenten uit de metaal en elektro om plaatsing voor de nationale beroepenwedstrijden. Op 9 februari worden de winnaars in Harderwijk bekendgemaakt, die zich plaatsen voor de landelijke finales. In totaal doen aan de beroepenwedstrijden metaal en elektro een recordaantal van ruim 250 Vakkanjers mee.

De 20-jarige Vakkanjer Matthijs Dijkstra uit Marrum (Mijno van Dijk, St. Annaparochie) zet in het wedstrijdvak landbouwmechanisatie alles op alles om zich te kwalificeren voor de landelijke finale. Matthijs is supergemotiveerd: “Het is geweldig om mee te doen en de strijd aan te gaan met de andere deelnemers. Ik wil zo ver mogelijk komen, anders kun je beter thuisblijven. Ik ben dan ook al een tijdje in training.”

De Vakkanjers – leerlingen in technische vakken afkomstig van ROC’s en van bedrijven – tonen hun vakmanschap in vijf wedstrijdvakken: industriële automatisering, woninginstallaties, landbouwmechanisatie, robotica en mechatronica. De wedstrijden voor landbouwmechanisatie zijn in het opleidingscentrum PTC+ in Ede. In de overige vakken treffen de Vakkanjers elkaar in ROC Cuijk.

Aan de beroepenwedstrijden van 2005-2006 doet een recordaantal van meer dan 250 deelnemers mee. In november 2005 plaatsten zich uit 184 deelnemers al 36 finalisten voor de finales in de volgende vakken: CAD-tekenen, CNC-verspanen rond, CNC-verspanen vlak, machinebankwerken fijnmechanisch, lassen, onderhoudsmontage en plaatconstructiewerken.

Ambassadeurs voor de techniek
Vakmanschap, talent, inzet en wedstrijdmentaliteit zijn onmisbaar om kans te maken op een finaleplaats. De Vakkanjers zijn ambassadeurs voor de techniek en krijgen op jacht naar eremetaal alle steun van hun scholen, bedrijven en Team Vakkanjers, het bobsleeteam dat op 20 en 21 februari deelneemt aan de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn.

De beroepenwedstrijden zijn dit jaar vernieuwd. Zo is het aantal wedstrijdvakken uitgebreid en worden er meerdere finales gehouden. De beste vijf Vakkanjers per wedstrijdvak plaatsen zich voor de nationale beroepenwedstrijden, die verspreid zijn over meerdere evenementen in 2006. Daar meten zij zich onder tijdsdruk en duizenden toeschouwers met hun beste leeftijdsgenoten. Voor het merendeel van de vakken kunnen de nationaal kampioenen zich eventueel kwalificeren voor de WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen die in 2007 in Japan plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven