‘Unrunddrücken’ alternatief voor dieptrekken • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Unrunddrücken’ alternatief voor dieptrekken

Twee weken geleden maakten we melding van het vlak-clinchen, ontwikkeld door de wetenschappers van de afdeling ‘Virtuele Productietechniek’ van de Technische Universiteit Chemnitz (D), deze week laten we een ander nieuw productieprincipe zien, het zogenaamde ‘Unrunddrücken’. Een alternatief voor dieptrekken en maakt meerdere ‘onronde’ vormen mogelijk.

Een interessante ontwikkeling van de Technische Universiteit Chemnitz is het produceren van niet ronde vormen uit plaatmateriaal. De Duitsers spreken van ‘Unrunddrücken’. Het vervormen gebeurt hierbij met NC-gestuurde rollen, die het plaatmateriaal over een meedraaiende doorn drukken. Het machineconcept hiervan bestaat uit een hoofdspil voor de rotatie van de doorn en een twee-assenstelsel (X,Y) voor de radiale en axiale verplaatsing van de drukrollen.

 

onronddrukken355.JPG

Door het ‘Unrunddrücken’ zijn speciale vormen mogelijk (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Bij dit proces wordt wel het materiaal dunner, naarmate er meer vervormd wordt. Is het belangrijk dat tijdens het verplaatsen van de drukrollen de materiaaldikte tussen de doorn en de drukrollen nagenoeg gelijk blijft, dan zijn meerdere doornen met tussenvormen nodig. Volgens de wetenschappers moet dit proces gezien worden als een alternatief voor het dieptrekken en dan vooral bij het gebruik van kleine en middelgrote series bijvoorbeeld in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Ook is na het vervormen de oppervlaktekwaliteit van de producten dusdanig goed, dat ook zichtdelen op deze manier gevormd kunnen worden.

 

In de PDF wordt het nieuwe proces gedetailleerd beschreven:

 

pdf bestand  Das Unrunddrücken

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven