Union freest hardmetaal met hardmetaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Union freest hardmetaal met hardmetaal

Hardmetaal frezen met hardmetaal. Klinkt als een mission impossible, maar er komen steeds meer toepassingen. Tijdens de EMO 2013 toont Hans Smits van SVM Freestechniek uit Valkenswaard Union Tool interessante werkstukken. Smits brengt de hardmetalen frezen van de Japanse op de Nederlandse markt.

Een werkstuk dat Hans Smits in Hannover liet zien, is een hardmetalen stempeltje met een diameter van 9 mm dat tot 6 mm diep inwendig bewerkt wordt. Het materiaal is hardmetaal VF 20 met een hardheid van 92,5 HRa. Het bewerking geschiedt in een aantal stappen: twee voorbewerkingsstappen en één finishing-bewerking. Gefreesd wordt met een tweesnijdend bolfreesje met een diameter van 1 mm (en dus een R = 0,5 mm). De video hieronder laat het frezen zien:

 

 
Union width =

Het demo-werkstuk zoals getoond op de EMO. Een hardmetalen stempeltje dat in de vorm gebracht wordt met een volhardmetalen frees (foto’s: Reinold Tomberg)

 
Binnenkort in een artikel in Metaal Magazine meer technische informatie over het frezen van hardmetaal. Als u dit niet wilt missen, neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven