Umati krijgt showcase op EMO 2019 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Umati krijgt showcase op EMO 2019

Still van een VDMA-video waarin OPC UA wordt uitgelegd. Umati is gebaseerd op dit protocol.

Umati (universal machine tool interface) zal volgend jaar tijdens de EMO een grote showcase krijgen. “Dan willen we ook een groter aantal, vooral internationale partners voorstellen die meedoen met Umati”, zegt Dr. Alexander Broos Umati-projectleider van de VDW.

Behalve samenwerkingen met bedrijven zoekt de VDW zeker ook afstemming met zusterverbanden in Europa, de VS, Japan, China en Zuid-Korea.

Umati is tijdens de EMO 2017 in Hannover gepresenteerd als een nieuwe standaard voor data-uitwisseling tussen machines. Deze machinetaal is gebaseerd op open communicatieprotocol OPC UA.

Zoals gebruikelijk bij internationale standaarden, is een concept van Umati gepresenteerd aan het (professionele) publiek, voor testen en op- en aanmerkingen. Deze opmerkingen worden na een bepaalde periode zoveel mogelijk verwerkt om daarna een definitieve standaard vast te stellen.

MTConnect is een andere open standaard interface, die al langer op de markt is en door meerdere partijen al gebruikt wordt. Onderzocht wordt of delen van deze standaard, bijvoorbeeld parameterdefinities, in Umati kunnen worden overgenomen.

Vuurdoop

De eerste vuurdoop voor Umati was tijdens de AMB, afgelopen september. Die test is goed verlopen, geeft de organisatie aan. Toen draaiden 15 machines van 9 fabrikanten met 5 besturingsplatforms die verbonden waren met talrijke communicatiepartners.

Basis hiervoor vormde een eerste set van parameters die gezamenlijk was opgesteld. De deelnemers gaven aan dat de machines tussen 8 en 16 uur verbonden zijn geweest.

Umati

Umati is gestart als initiatief van fabrikanten van Duitse bewerkingsmachines onder VDW-paraplu, om de verbinding van dergelijke machines met verschillende IT-infrastructuren van klanten mogelijk te maken.

Sinds oktober 2017 is een projectteam met Chiron, DMG Mori, Emag, Grob, Heller, Liebherr-Verzahntechnik, Trumpf en United Grinding begonnen aan de interface. 

Dit kernteam wordt ondersteund door de fabrikanten van besturingssystemen Beckhoff, Bosch Rexroth, Fanuc, Heidenhain en Siemens. Verder wordt de groep vergezeld door het instituut ISW van de universiteit van Stuttgart. GF Machining Solutions en Pfiffner (FFG Group) zijn er later in geïntegreerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven