Ultrasoon ruimt op • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ultrasoon ruimt op

Dankzij ultrasoon reinigen kunnen complexe werkstukken snel en effectief van vervuilingen worden ontdaan (foto: Tim Wentink)

Begin oktober tijdens de Surface 2014 in ’s-Hertogenbosch werd op een stand het ultrasoon reinigen gepresenteerd. Het reinigen met geluid is een interessante techniek en reinigt oppervlakken die moeilijk te bereiken zijn met andere reinigingstechnieken.

Bij het ultrasoon reinigen worden geluidsgolven door een vloeistof (water of een reinigingsvloeistof) gestuurd. De vloeistof intensiveert de geluidssterkte waardoor er een negatieve druk ontstaat. Deze negatieve druk zorgt ervoor dat er tienduizenden kleine luchtbelletjes ontstaan. Door de aanhoudende geluidsgolven groeien de luchtbelletjes totdat ze instabiel worden en imploderen. De kleine implosies veroorzaken stromingen die krachtig genoeg zijn om als een ‘borstel’ het vuil van het werkstuk te verwijderen. In tegenstelling tot een borstel komen de luchtbelletjes en de krachtige stromingen die ze teweegbrengen, wel op alle moeilijk te bereiken plaatsen. Complexe werkstukken kunnen op deze manier snel en effectief gereinigd worden. Bovendien is de kans op oppervlaktebeschadigingen niet aanwezig omdat er puur met vloeistof wordt gereinigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven