Ultradunne piëzo-materialen winnen energie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ultradunne piëzo-materialen winnen energie

Het lijkt een gat in de markt: energie efficiënter gebruiken door een groter deel te gebruiken. Piëzo-elektrische materialen kunnen dat door trillingsenergie van bijvoorbeeld auto’s en industriële machines te oogsten. Maar voordat dit in de praktijk ook goed gaat werken, moeten deze materialen lichter, dunner en minder giftig gemaakt worden

Een belangrijke stap voor het terugwinnen van energie met ultradunne piëzo-materialen is gezet door een team van onderzoekers onder leiding van FOM-projectleider prof.dr. Beatriz Noheda (Rijksuniversiteit Groningen) in samenwerking met collega’s uit Twente, Frankrijk en Spanje. Piëzo-elektrische materialen kunnen mechanische energie omzetten in elektrische energie en andersom.

 

Verloren energie

Maar er is een grotere rol voor deze bijzondere materialen weggelegd: zij zijn in staat om energie die nu verloren gaat, nuttig te gebruiken. Zo kunnen piëzo-elektrische materialen verloren energie van auto’s en industriële machines oogsten. De huidige piëzo-elektrische materialen zijn echter zwaar en giftig en daardoor niet geschikt voor grootschalige toepassingen.

 

Flexo-elektriciteit

De onderzoekers toonden aan dat ultradunne films met een dikte van ongeveer honderd atomaire lagen van de piëzo-elektrische materialen zichzelf periodiek kunnen organiseren op de nanometerschaal. De dunne film kan zich samentrekken en uitrekken in een regelmatig patroon. Dit zorgt voor enorme drukgradiënten en daardoor grote verschillen in de afstanden tussen de atomen. Deze drukgradiënten produceren een scheiding van ladingen, de zogenaamde flexo-elektriciteit, die het piëzo-elektrische effect aanzienlijk versterkt in dunne lagen.

 

(bron: FOM)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven