Ga naar hoofdinhoud

Uitstel voor Omgevingswet

De Omgevingswet wordt met een half jaar uitgesteld. Dat maakt dat deze nu op 1 juli 2022 in werking treedt. Ook de Wet op de Kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen, die aan de Omgevingswet is gekoppeld, zal daarmee pas op die datum ingaan. “Dit is goed nieuws”, reageert Derk Jan Meijer, beleidssecretaris Bouwen en ruimtelijke ontwikkeling Koninklijke Metaalunie.

MKB Nederland heeft namens Metaalunie en 7 collega-brancheorganisaties aangedrongen op uitstel omdat het voor het bedrijfsleven belangrijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) onvoldoende functioneert en nog niet mkb-vriendelijk is. Nu het half jaar uitstel eind vorige maand is toegekend is volgens Metaalunie meer tijd om tot een verantwoorde inwerkingtreding te komen.

‘Last, kosten en frustratie’

Een goed functionerende DSO is het fundament van de Omgevingswet, stelt Meijer. “Inwerkingtreding van de Omgevingswet zonder een goed functionerend DSO gaat ondernemers veel last, kosten en frustratie opleveren. Met name mkb-bedrijven hebben groot belang bij goede procedures en handreikingen.”

Extra oefentijd

Door de nieuwe datum hebben gemeenten, architecten, bouwers en kwaliteitsborgers nu ook meer tijd om met de aan de Omgevingswet gekoppelde Wkb te oefenen.

De afgelopen jaren zijn er al diverse proefprojecten uitgevoerd. Hieruit bleek onder meer dat alle belanghebbenden baat hebben bij het draaien van proefprojecten om zo hun werkprocessen goed op orde te krijgen voor 1 juli 2022.

‘Beter voorbereid op effecten’

“Deze nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Wkb geeft ons extra tijd om nog beter voorbereid te zijn op de effecten van de wet”, aldus Peter van der Mars, beleidssecretaris Metaalunie en implementatiemanager van de Wkb.

“Het is daarom van groot belang dat in de gehele keten goed wordt geoefend en van elkaar wordt geleerd. Pak de extra tijd die we nu hebben dus met beide handen aan!”

‘Voorwaarde blijft onveranderd’

Metaalunie blijft er ondanks het uitstel op hameren dat invoering van de Omgevingswet geen optie is als het DSO niet op orde is. Het kabinet heeft nu dus iets meer tijd om dat voor elkaar te krijgen, maar de voorwaarde voor invoering blijft onveranderd.

Lees ook:

Alarmbellen: DSO werkt niet goed (12 mei 2021)

2 reacties op “Uitstel voor Omgevingswet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven