Uitgebreide robotloader voor Larsen & Buhl • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Uitgebreide robotloader voor Larsen & Buhl

Larsen & Buhl in Zeewolde heeft een RFA-Robotloader van Kawasaki laten plaatsen bij een Mazak VTC 800SR20. Het is een van de meest uitgebreide RFA Kawasaki Robotloaders voor het beladen van zware werkstukpallets en grote werkstukken. Zo kunnen zoveel mogelijk onbemande uren gedraaid worden.

De producent van hoogwaardige precisieonderdelen zet al 10 jaar Kawasaki robots naar volle tevredenheid in voor het beladen van vele soorten machines.

Breed inzetbaar

Voor dit project is een RFA-Robotloader samengesteld met een breed inzetbare combinatie van palletbelading en werkstukbelading. Op deze manier is de cel in te zetten voor het onbemand produceren van enkelstuks en serieproductie door middel van werkstukbelading. Het wisselen tussen pallet- en werkstukbelading is automatisch en manloos.

Distributeur RFA Rijlaarsdam Factory Automation levert sinds 1992 Kawasaki robotsystemen voor het beladen en ontladen van machines. De technieken in de metaalbewerking en de robotica veranderen voortdurend. RFA hanteert de modernste methoden om passende Robotloaders voor het automatiseren van machines te ontwikkelen.

Palletbelading

De zeer uitgebreide Mazak VTC 800SR20 heeft een groot bereik en een verticale vierde as. Beide bewerkingsposities worden door de RFA CX210L Robotloader beladen met pallets tot 940 mm breed, pallets van 360 x 360 mm en torenmallen van 500 mm hoog tot 180 kg verwerkt. Het systeem is voorzien van 2 sluizen waar de operator toegang heeft tot de pallets. De pallet wordt vervolgens met enkele tikken op de RFA-Pallet tabletbesturing naar een positie in het magazijn met 39 palletplaatsen verplaatst en in de takenlijst van de RFA-JobEdit module opgenomen.

Grote variëteit, manloos

Op basis van de volgorde in de takenlijst worden de pallets in de machine geladen. Het RFA-JobEdit programma geeft aan de Mazak-machine door welke pallet geplaatst is, waarna het juiste programma wordt geselecteerd. Op deze manier zijn enkelstuks van een grote variëteit manloos te produceren.

Om naast enkelstuks op pallets ook inzetbaar te zijn voor werkstukbelading is de Kawasaki CX210L uitgerust met een Schunk grijper wisselsysteem. Er zijn 3 robotgrijpers voorzien die automatisch geselecteerd en gewisseld worden door de RFA-Robotloader: 2 dubbele Schunk 2-klauw werkstukgrijpers en 1 palletgrijper.

Aanvoer werkstukken

Voor de aanvoer van de werkstukken is een rastertafel van 1.500 x 700 mm ingezet. De Kawasaki CX210L robot plaatst een pallet met hierop het juiste automatische spanmiddel voor de werkstukken op de tafel of de vierde as. Vervolgens wordt de palletgrijper automatisch gewisseld voor een dubbele werkstukgrijper. Het werkstuk wordt van de tafel genomen, in de klem geplaatst en als het ‘af’ is, terug op de tafel geplaatst.

Larsen & Buhl en RFA hebben vanaf het begin van het project nauw samengewerkt om tot deze optimale oplossing te komen. Door de flexibele mogelijkheden van de RFA-Robotloader en de vele functionaliteiten van de Mazak-machine worden zoveel mogelijk onbemande uren gemaakt en rendeert de investering optimaal.

Zie de Robotloader aan het werk:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven