TU Dortmund coat vormgereedschap sterk • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

TU Dortmund coat vormgereedschap sterk

De TU Dortmund heeft met behulp van een robot een productietechniek ontwikkeld waarmee een sterke, slijtvaste coatinf aangebracht kan worden (foto: TU Dortmund)

Een team van wetenschappers van de TU Dortmund hebben een nieuwe productiemethode ontwikkeld waarmee een speciale coating wordt aangebracht op vormgereedschap. De techniek wordt 3D Surface Engineering genoemd.

Wanneer een vormgereedschap slijt heeft dit een nadelig effect op de delen die geproduceerd moeten worden. De kwaliteit gaat omlaag, vaak moet er nabewerkt worden en in sommige gevallen is het werkstuk onbruikbaar. In de automobiel- en luchtvaartindustrie worden de carrosseriedelen en structurele elementen steeds sterker. Dit betekent dat gereedschappen die deze hogesterkte stalen vervormen mee moeten ontwikkelen. Om tegen een gunstige kostprijs sterke gereedschappen te kunnen produceren hebben de wetenschappers een goedkoop basismateriaal gebruikt. Het oppervlak van het basismateriaal die al de vorm heeft van het uiteindelijke gereedschap wordt behandeld. Vervolgens wordt het gereedschap gecoat met een sterk en slijtvast materiaal. Tijdens het thermisch spuiten wordt met behulp van een speciale brander het slijtvaste materiaal op het basismateriaal gesmolten.

Complexe vormen

De uiterst complexe oppervlakken van de moderne vormgereedschappen hebben er voor gezorgd dat deze techniek nog niet eerder is toegepast. Het verkrijgen van een gelijkmatige coatinglaag is een van de grootste uitdagingen, maar de onderzoekers van de TU Dortmund hebben hiervoor een oplossing ontwikkeld. Om een gelijkmatige laag te krijgen begeleidt een robot het spuitpistool met soepele bewegingen langs het contour van het vormgereedschap. Momenteel worden projecten opgestart om deze techniek in de praktijk te testen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven