Wetenschappers van de het Kavli Instituut van de TU Delft hebben extreem kleine trommeltjes van grafeen gemaakt, die ze kunnen ‘aanslaan’ met fotonen. Daarbij kunnen ze de beweging van het ‘trommelvel’ nauwkeurig meten. Dankzij hun bijzondere mechanische eigenschappen kunnen grafeentrommeltjes mogelijk gebruikt worden als sensoren.
Grafeen staat bekend om z’n speciale elektrische eigenschappen, maar het onderzoek aan de koolstoflaagjes –slechts 1 molecuul dik- richt zich tegenwoordig ook op het mechanische gedrag. Dankzij het extreem lage gewicht van grafeen kunnen wetenschappers kleine stukjes gebruiken op een manier die vergelijkbaar is met het trommelvel van een drummer. Zie de animatie hieronder:
Het grafeen is gebruikt als spiegel in een zogenaamde ‘optomechanical cavity’. In het experiment werden microgolffotonen geschoten naar het 4 micrometer grote grafeentrommeltje. Door te kijken naar de manier waarop het trommeltje de fotonen terugkaatst, zijn de bewegingen van het grafeentrommeltje te volgen met een nauwkeurigheid van 17 femtometer- bijna 1/10.000ste van de diameter van een atoom”