TU Delft meet beweging 17 femtometer van grafeen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

TU Delft meet beweging 17 femtometer van grafeen

Animatie van de meting bij TU Delft (bron: TU Delft)

Wetenschappers van de het Kavli Instituut van de TU Delft hebben extreem kleine trommeltjes van grafeen gemaakt, die ze kunnen ‘aanslaan’ met fotonen. Daarbij kunnen ze de beweging van het ‘trommelvel’ nauwkeurig meten. Dankzij hun bijzondere mechanische eigenschappen kunnen grafeentrommeltjes mogelijk gebruikt worden als sensoren. 

Grafeen staat bekend om z’n speciale elektrische eigenschappen, maar het onderzoek aan de koolstoflaagjes –slechts 1 molecuul dik- richt zich tegenwoordig ook op het mechanische gedrag. Dankzij het extreem lage gewicht van grafeen kunnen wetenschappers kleine stukjes gebruiken op een manier die vergelijkbaar is met het trommelvel van een drummer. Zie de animatie hieronder:

Het grafeen is gebruikt als spiegel in een zogenaamde ‘optomechanical cavity’. In het experiment werden microgolffotonen geschoten naar het 4 micrometer grote grafeentrommeltje. Door te kijken naar de manier waarop het trommeltje de fotonen terugkaatst, zijn de bewegingen van het grafeentrommeltje te volgen met een nauwkeurigheid van 17 femtometer- bijna 1/10.000ste van de diameter van een atoom”

(bron: TU Delft, lees hier ook het complete bericht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven