Trumpf helpt Bosch Rexroth bij AM-proces • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trumpf helpt Bosch Rexroth bij AM-proces

De 3D-geprinte variant (voorgrond) is aanzienlijk lichter in massa en compacter dan het conventionele ontwerp (achter) (foto: Bosch Rexroth).

Trumpf en Heraeus Additive Manufacturing werken samen met Bosch Rexroth aan de ontwikkeling van een AM-proces om hydraulische componenten kostenefficiënt 3D te printen. In het project worden servo-ventielen geproduceerd met het Selective Laser Melting proces (SLM).

Dat meldt AT-Aandrijftechniek. Het projectteam maakt gebruik van een Trumpf TruPrint 5000, waarbij drie 500W fiberlasers simultaan aan een werkstuk werken. De printtijd van een servoklep wordt hierdoor bijna gehalveerd.

Sneller en lichter

Als alternatief naast de conventionele productie, kan het SLM-proces gebruikt worden voor het sneller produceren van kleinere batches en klantspecifieke varianten. Het gebruik van de SLM 3D-printingmethode maakt de componenten eveneens aanzienlijk lichter in massa en veel compacter dan de conventionele ontwerpen.

Geoptimaliseerde kanalen reduceren verliezen en verhogen de energie-efficiency. In de nabije toekomst zullen de engineers nieuwe functionaliteiten in de componenten kunnen integreren.

Bosch Rexroth gebruikt al diverse 3D-printers voor de productie van kleine manifolds. Het bedrijf heeft ervaring in het productieproces vanaf engineering via 3D printing tot aan het eindproduct.

Traditioneel én 3D

In het project heeft het projectteam al hybride productie van servokleppen ontwikkeld voor toekomstige serietoepassingen. Als onderdeel hiervan combineert Rexroth traditioneel bewerkte voorvormen met 3D-geprinte componenten. Ook testte het projectteam het printen van holle cilinders als spoelen voor proportionele richtingkleppen.

De gehele AM-procesketen is in handen van Trumpf, inclusief onderdelen en metaalpoedermanagement. Heraeus Additive Manufacturing ondersteunt het project door de selectie van de meest geschikte materialen en werkt aan het ‘flow-gedrag’ van het metaalpoeder en de deeltjesmaatvoering van tussen de 20 tot 40 μm.

Gelijke druksterkte

Het reproduceren van producten onder werkelijke productiecondities is volgens het team alleen mogelijk met een hoge kwaliteit metaalpoeder. De druksterkte van de 3D-geprinte servokleppen is gelijk aan die van gefreesde componenten van hetzelfde staal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven