Trumpf disc-laser voor dunne plaat • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trumpf disc-laser voor dunne plaat

Op de Intech 2010 in Ditzingen (D), de jaarlijkse huisshow van Trumpf, stond de TruLaser 5030 Fiber letterlijk en figuurlijk in de spotlights. Het is de eerste lasersnijmachine van Trumpf die met een disc-laser is uitgerust en is vooral bedoeld voor plaatmateriaal tot 5 mm dikte. Volgens Trumpf zijn de productiekosten aanzienlijk lager dan bij een conventionele CO2 laser.

De eerste Trulaser 5030 Fiber is een zeer dynamische laser die het meeste voordeel behaald bij dunne plaat. In vergelijking met een conventionele CO2 variant, is de aanzetsnelheid van de nieuwe machine bij het snijden van 4 mm dik roestvast staal tot drie sneller. Volgens Trumpf kunnen de producten die op deze machine worden gesneden zo’n 20% goedkoper gefabriceerd worden. De nieuwe laser kan tot maximaal 20 mm plaat snijden van 3000 mm bij 1500 mm. De Trudisk 3001 disc-laser werd al gebruikt voor lassen, maar wordt nu voor het eerst ingezet voor snijbewerkingen.

 

Trulaser 5030 fiberlaser Trumpf

De TruLaser 5030 Fiber is de eerste lasersnijmachine met disc-laserbron en is volledig ingekapseld. Tot 5 mm kan deze laser goedkoper producten maken dan een conventionele CO2 laser (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van de Intech 2010, zie onze fotoplayer)

 

“Een ander voordeel is het lagere energieverbruik,” legt Menko Eisma, Verkoopleider van Trumpf Nederland uit. “Een conventionele CO2 laser heeft een aansluitwaarde van 105 kVA, de nieuwe TruDisk 3001 slechts 40 kVA. De Trudisk 3001 disc-laser heeft een vermogen van 3 kW. Daarbij komt dat deze laser bijna alle materialen kan snijden, onder meer ook koper en messing, wat bij een CO2 laser bijna niet mogelijk is. Bovendien is bij dun materiaal de snijkant beter van kwaliteit.”

 

Nieuwe spiegelsnijkop CO2 laser

Maar ook op het gebied van CO2 lasers had Trumpf een verrassing in petto. Een nadeel van CO2 lasers is de snelle vervuiling van de lenzen. Tijdens de Intech 2010 introduceerde Trumpf een nieuwe spiegelsnijkop, waarbij de laserstraal door middel van twee gekoelde spiegels wordt gefocusseerd. Vooral de koeling is belangrijk want hierdoor hoeft een spiegel, bij een 6 kW CO2 laser, pas na 240 bedrijfsuren schoongemaakt te worden, terwijl dit met lenzen al na 24 bedrijfsuren het geval is. Resultaat is een verhoging van de productiviteit en een verlaging van de bedrijfskosten.

 

Spiegels van nieuwe spiegelkop Trumpf

De spiegels van de nieuwe spiegelkop gaan langer mee en zijn eenvoudiger schoon te maken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven