Trillingsvrij frezen steeds dichterbij • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trillingsvrij frezen steeds dichterbij

Chatter, de hoogfrequente trillingen die op kunnen treden tijdens de freesbewerking, vormen een vervelend en complex probleem. Er dienen zich inmiddels een aantal oplossingen aan.

Trilling is onder te verdelen in twee soorten: resonantie en chatter. Resonantie ontstaat wanneer ritme of frequentie van de opgewekte trilling samenvalt met de eigenfrequentie van het systeem. Dit probleem is relatief eenvoudig te vermijden door het toerental enigszins aan te passen, zodat men buiten het gebied van de eigenfrequentie blijft.

MM9Chatterafb.3a

Met speciaal ontworpen gereedschaphouders worden hoogfrequente trillingen aan de basis geabsorbeerd (foto: Merz Werkzeugmaschinen)

 

Chatter

Chatter kan resulteren in onregelmatige spanen en een instabiel freesproces. Ze kunnen aanleiding geven tot een hogere ruwheid van het oppervlak, maatfouten in het werkstuk en tot een hogere slijtage of zelfs breuk van het gereedschap. Het gaat bij chatter om trillingen met een veel hogere frequentie in vergelijking met resonantie. Voor hardmetalen gereedschappen vanaf 1000 Hz en hoger en bij wisselplaat gereedschappen vanaf 500 Hz en hoger. De oplossing is hier een stuk complexer.

 

Binnenkort verschijnt een compleet verslag van het chattervrij frezen in Metaal Magazine. Als u dit niet wilt missen, neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven