Tracebility aerospace in Sodick machines • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tracebility aerospace in Sodick machines

Binnen de voedingsmiddelen-industrie is het traceren van producten gemeengoed en zelf wettelijk vastgelegd. Ook binnen de metaal komen steeds vaker klanten die eisen dat een product te traceren is tot op welke machine en met welke parameters het product gemaakt is.

De Engelse vliegtuigmotorfabrikant Rolls Royce is een grote klant van Sodick, fabrikant van draad- en zinkvonkmachines. Zij, maar ook een aantal toeleveranciers voor de vliegtuigindustrie, gebruiken Sodick machine voor het bewerken van vliegtuigonderdelen. Denk hierbij aan de koelkanalen in de turbineschoepen van een straalmotor. De vliegtuigindustrie stelt steeds hogere eisen aan haar toeleveranciers.

 

Zo eist Rolls Royce inzicht in de parameters van de machines waarop componenten voor hun vliegtuigmotoren worden gemaakt. Net als de traceerbaarheid in de voedings-middelenindustrie, zodat er altijd een defect onderdeel al op voorhand of in een later productiestadium kan worden uitgefilterd. Samen met Sodick is er nu KPV-software ontwikkeld (key process variable). Het idee van deze software is dat er een CSV-file geïmporteerd kan worden in een MeasureLink systeem. Hierdoor ontstaat er een grafische representatie van de productie van het betreffende onderdeel.

 

Sodick tracebility Rolls Royce

Met de KPV software is veel te traceren: machine, operator, maar ook diverse parameters waarmee een product is bewerkt (foto: Sodick)

 

Meteen is dan te zien of de bewerkingsparameters buiten de toleranties zijn gekomen. Ook ontstaat er een compleet ‘history’ bestand inclusief alle parameters, waardoor, mochten er later problemen zijn met een onderdeel, dit altijd via dit bestand verder onderzocht kan worden. De betreffende parameters zijn onder meer voltage en stroom (ingesteld, minimum en maximum), vonkfrequentie, aanzet, weerstand van het water en de pulsfrequentie. Sodick wordt in Nederland vertegenwoordigd door De Ridder THO in Best.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven