TPN-staal: hoge rek mét hoge sterkte • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

TPN-staal: hoge rek mét hoge sterkte

Samen met Japan Future Enterprise (JPE) heeft ThyssenKrupp Steel Europe heeft nieuwe meerfasestaal TPN-W ontwikkeld . TPN is een afkorting voor ‘Three Phase Nano’. W verwijst naar ‘Warmband’. Het is dus een warmgewalste staalsoort waarin we drie fasen kunnen aantreffen van ijzer met koolstof.

ThyssenKrupp en JPN hebben het TPN-staal ontwikkeld in het kader van een in 2002 afgesloten samenwerkingsverband. JPN heeft onder de naam ‘Nano Hiten’ als ervaringen met dit type staal. Lees ook meer over dit staal in de bijlage:

 

 Nano Hiten.

 

‘Nano’ in de beide namen verwijst carbide-uitscheidingen op nanoschaal.

 

TPN

TPN-staal een bainietferriet-structuur waarin restausteniet is opgenomen. De derde fase zijn de genoemde uitscheidingen op nano-schaal. Dit zijn fijne uitscheidingen (precipitaten) waarvan het merendeel een afmeting heeft onder de 5 nm (foto’s: ThyssenKrupp)

 

Ook koudgewalst

De TPN-W stalen zijn beschikbaar in het treksterktebereik van 780 MPa tot 900 MPa met een minimale breukrek van 14% tot 15%. Die laatste waarde is natuurlijk niet vergelijkbaar met de breukrek van dieptrekstalen die wel in de  richting van 50% kunnen gaan, maar de treksterkte is wel een factor drie hoger. Het TPN-staal is als warmband beschikbaar in het diktebereik van 1,6 mm tot 4 mm.  Op dit ogenblik wordt gewerkt aan koudgewalste varianten voor het diktebereik onder 1,6 mm. Voor meer informatie zie ook de bijgevoegde presentatie van ThyssenKrupp:

 

 TPN_Staehle.

 

Binnenkort in Metaal Magazine in een artikel meer informatie over TPN-staal. Vraag hier een abonnement met korting aan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven