Nieuws

Totaal JSF-orders Stork naar ruim $335 mln

Northrop Grumman Corporation (California, VS) heeft op 23 januari 2006 met Stork Aerospace een contract getekend voor de uitbreiding van de opdracht voor de ontwikkeling en prototype productie van verschillende 'In-flight Opening Doors' (deuren/luiken) voor de F-35 Joint Strike Fighter. Het basiscontract uit 2003 (US$ 15 mln engineering en US$ 40 mln productie, samen US$ 55 mln, plus een eerdere aanvullende opdracht in 2005 ter waarde van US$ 16 miljoen) wordt daardoor nu met US$ 14 miljoen uitgebreid tot een totaalwaarde van ruim US$ 85 miljoen. De potentiële totale waarde aan JSF-orders waarvoor Stork verantwoordelijk is, is daarmee gestegen tot ruim US$ 335 miljoen, gespreid over een periode tot 2013.

De uitbreiding van het engineering contract betreft de ontwikkelingsactiviteiten in 2006 voor de ‘In Flight Opening Doors’. Stork Aerospace werkt voor de ontwikkeling van deze deuren en luiken samen met verschillende Nederlandse engineeringbureaus. Momenteel wordt dit werk al voor 20% door deze bedrijven uitgevoerd. Het is de bedoeling dat dit aandeel in het tweede kwartaal van 2006 verder zal groeien, hetgeen mogelijk is geworden doordat er meer ontwikkelingsactiviteiten in Nederland plaats zullen gaan vinden. Engineering bureaus die nu reeds deelnemen in de activiteiten zijn Nedtech Engineering, Silver Aerospace, Global Technics, Airborne Development, Dutch Space, ADSE en TT-Engineering.

De F-35 Joint Strike Fighter telt meer dan 20 deuren en luiken, waaraan gedurende operationeel gebruik extreme eisen worden gesteld. Zo moeten zij tijdens de vlucht bij hoge snelheden en onder extreme omstandigheden (hitte, koude) kunnen worden geopend en gesloten, en dat gedurende tientallen jaren. Door middel van geavanceerde ontwerp- en productietechnieken en materialen kan Stork hieraan tegemoet komen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Stork Fokker in Hoogeveen en Papendrecht, (alsmede op locaties van ingeleende Nederlandse engineeringbureaus), in Fort Worth (Texas, USA) en El Segundo (California, USA).

Andere bijdragen van Stork Aerospace aan het JSF-project betreffen het ontwerp en de prototype productie van de elektrische bekabeling voor de F-35, bekabeling en structuurdelen voor de Pratt & Whitney motoren en van de stophaak (CTOL-versie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven