Tools beheren en toolgebruik plannen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tools beheren en toolgebruik plannen

Kleine en middelgrote bedrijven kunnen hun gereedschappen efficiënter beheren en het gebruik ervan optimaal plannen met ‘Connected Manufacturing’ van Hoffmann Group. Deze softwareoplossing biedt een uitgebreid overzicht van alle tools en hun digitale tweeling in real time – van de projectplanning in het CAM-systeem tot de voorinstelling en de machine.

De nieuwe ‘Hoffmann Group Connected Manufacturing‘ is vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd. Behalve de stamgegevens worden ook bewegingsgegevens zoals de opslag- of gebruikslocatie en vooringestelde waarden geregistreerd en permanent bijgewerkt.

‘Juiste gereedschap op juiste plaats’

Op basis van deze informatie is het mogelijk om altijd het juiste gereedschap op de juiste plaats aan te bieden, en dat voorkomt schroot, herbewerking of stilstand van de machine, stelt Hoffmann.

“Een duidelijke en intuïtieve gebruikersinterface stelt gebruikers in staat om de oplossing in zeer korte tijd te bedienen via een standaard internetbrowser, zelfs zonder uitgebreide training.”

‘Eenvoudige implementatie’

De implementatie van Connected Manufacturing is zeer eenvoudig, geeft Hoffmann aan: eerst worden alle tools voorzien van RFID-chips en de chipnummers vastgelegd en gekoppeld in de centrale tooldatabase, optioneel met verdere informatie zoals datasheets en opzetplannen. Vanaf dat moment bewegen de gegevens mee met de tools en worden ze continue bijgewerkt.

“Als bijvoorbeeld een gereedschap is voorgeprogrammeerd, slaat het systeem de meetwaarden automatisch op. Dit creëert een brede informatiebron en een solide basis voor het optimaliseren van het gereedschapsgebruik en het verminderen van het foutpercentage bij het configureren van modulaire gereedschappen en het instellen van machines.”

‘Toolbehoefte makkelijker in te schatten’

De consistente realtime monitoring van individuele tools geeft een beeld van de gehele levenscyclus van het gereedschap en maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om de behoefte aan tools in te schatten. Daarmee levert Connected Manufacturing een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de organisatie, planning en controle van de gehele productie, aldus Hoffmann.

De huidige versie van ‘Connected Manufacturing’ biedt interfaces met Heidenhain TNC426, iTNC530 en TNC640 machinebesturingen en Siemens 840 D, Garant VG1, Kelch en Zoller voorinstelapparaten, CAD/CAM software van Tebis, Mastercam en SolidCAM en Garant Tool24 gereedschapsuitgiftesystemen.

Tooldosering automatiseren

Door de interfaces met Garant Tool24 gereedschapsuitgiftesystemen wordt het mogelijk om de gereedschapsdosering te automatiseren. Ook kan het verwijderen van het gereedschap nauwkeurig worden geregeld, evenals het automatisch herordenen, als dat nodig is. Dit maakt het mogelijk om de levering van hulpmiddelen efficiënt te organiseren, te beheren en te beveiligen, geeft Hoffmann aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven