Tool toont mogelijkheden inzet AM • Metaal Magazine
Nieuws

Tool toont mogelijkheden inzet AM

FPT-Vimag heeft een 3D-tool ontwikkeld voor ondernemers die additive manufacturing (AM) (verder) willen inzetten. Het biedt stapsgewijs en interactief informatie over de integrale procesmogelijkheden van 3D-printen en wat daardoor nodig is.

FPT-Vimag heeft voor de ontwikkeling van de eigen interactieve 3D-tool met haar leden gekeken naar de processtappen die nodig zijn bij de inzet van 3D-printen. Dat gaat verder dan de aanschaf van een 3D-printmachine en op de start-knop drukken.

Interactieve 3D-tool

AM vormt de basis voor een nieuwe kijk op waardecreatie, stelt FPT-Vimag. Dit op  producttechnisch vlak, duurzaamheid, logistieke ketenefficiency en personalisatie van producten.

De interactieve 3D-tool (een interactieve 3D-printing infographic) gaat in op de impact van 3D-printen, de verschillende AM-technieken, de AM-workflow, nabewerking en veiligheid. Het is bedoeld voor ondernemers in het mkb en de Nederlandse maakindustrie.

Aannames rond AM

Dat een dergelijke tool nodig is, blijkt alleen al uit de aannames en mythes die er in Europa heersen rond AM.

Cecimo (de Europese organisatie voor de bewerkingsmachine-industrie en verwante productietechnologieën) heeft hierover in december 2021 de studie Misconceptions about AM gepubliceerd. De conclusies uit deze studie weerleggen heersende mythes.

Mythes worden ontkracht

Een van de mythes is dat AM op termijn bestaande productietechnieken zal gaan vervangen. Volgens de studie is dat niet het geval. Het zal bestaande technieken juist aanvullen, verrijken en verbeteren.

Ook is het heus niet alleen geschikt voor het 3D-printen van kleine onderdelen. Het kan op grote schaal bedrijven juist helpen bij het realiseren van rendabele, snelle en flexibele oplossingen voor de productie van grote onderdelen en componenten, stelt de studie.

Verder is het een mythe dat werkelijk alles 3D-geprint kan worden. Niet alle materialen zijn namelijk geschikt voor 3D-printen. Maar een 3D-printer kan wel bijna alle vormen printen, hoe ingewikkeld of gedetailleerd ze ook zijn.

Een andere mythe die ontkracht wordt, is dat de groei van AM zal leiden tot meer inbreuken op intellectuele eigendomsrechten.

Er blijkt geen enkel bewijs van een verband tussen de groei van AM en de toename in het aantal intellectuele eigendomsinbreuken, stelt de studie. Europa houdt, aldus Cecimo, met succes wettelijk toezicht op de technologie en de diverse toepassingen ervan.

FPT-Vimag: AM-kennis vergroten

Voor FPT-Vimag, de Federatie Productietechnologie (de Nederlandse vertegenwoordiger van Cecimo), is AM een van de speerpunten van innovatie.

“Dit is geheel in lijn met de FPT-Vimag-strategie om het algemene kennisniveau rondom 3D-printing significant te vergroten bij het mkb”, vertelt FPT-Vimag-directeur Ramon Dooijewaard.

“Wij zien diverse productiviteitskansen en concurrentievoordelen voor de Nederlandse maakindustrie bij het gebruik van 3D-printingtechnieken.”

Hij pleit dan ook voor het meer delen van kennis over AM. Dit om maakbedrijven te informeren over integrale procesmogelijkheden en de voordelen van deze technologie.

Meer AM-investeringen en -ontwikkelingen

“In 2021 hebben wij een toename in investeringen en ontwikkelingen van additive manufacturing binnen de Nederlandse industrie gezien”, stelt Dooijewaard.

Die toename valt volgens hem samen met de groeiende wens van eindgebruikers om sneller met 0- en 1-series te komen.

Zo kunnen ontwerpen al in een vroeger stadium worden getest om de time-to-market te verkorten.

Inspiratie en kennis delen

Nederland neemt volgens hem op dit punt een unieke positie in binnen de Europese maakindustrie. Juist daarom wil FPT-Vimag die ontwikkeling ook in 2022 stimuleren met inspiratie- en kennisdelingssessies.

Een van die activiteiten is de nu gepresnteerde interactieve 3D-tool, speciaal voor het mkb en de Nederlandse maakindustrie. Hiermee komt informatie over de voordelen en mogelijkheden van AM gemakkelijk en overzichtelijk beschikbaar, geeft FPT-Vimag aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven