Ton Derksen: programmeer kantbank offline • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ton Derksen: programmeer kantbank offline

Het plaatbuigen op afkantpersen krijgt deze week veel aandacht tijdens de EuroBlech 2012 in Hannover. Tijdens een onlangs gehouden workshop van Bystronic in Zwolle – in samenwerking met Radan, SSAB en Wila – brak Ton Derksen van Radan een lans voor offline programmeren.

De crux van het offline programmeren is dat de buigsimulatie die de software uitvoert, geschiedt met de data van de werkelijke gereedschappen die ingezet worden voor het afkanten én in de werkelijke buigvolgorde. De plaatuitslag die gegeneerd wordt, is gebaseerd op de keuzes in het proces.

  Haemmerle_3P_013_Press_5867

Bij een traditioneel voorbereidingsproces, dus bij programmeren op de besturing aan de machine, krijgt volgens Ton Derksen de maakbaarheid van het afkantproces te weinig aandacht (foto’s: Bystronic)

 

Traditioneel

Traditioneel maakt de werkvoorbereiding een ontwerp gevolgd door ontvouwen en een kanttekening, maar de man die de kantbank programmeert kan kiezen voor andere gereedschappen, een andere buigvolgorde en andere aanslagmaten. Zeker bij hogesterktestalen en bij wat dikker materiaal zie je dan heel andere verkortingswaarden. ‘’Je kunt millimeters weglopen’’, aldus Ton Derksen van Radan. Met andere woorden: de uitslag die na het nesten en het snijden bij de kantbank komt, past niet bij de productiemethode waar vervolgens aan de bank voor gekozen wordt.

 

Offline

Bij offline zie je een ander beeld: de eerste stap na het ontwerp is een kantsimulatie om de maakbaarheid te beoordelen en vanuit het NC-programma volgt het ontvouwen en nesten. Grote voordelen: het programma is meteen te gebruiken op de kantpers en de gereedschappen zijn ook meteen beschikbaar.

 

In een volgend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over de workshop van Bystronic.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven