Toeleveranciers op weg naar smart industry • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Toeleveranciers op weg naar smart industry

Toeleveranciers in de Nederlandse maakindustrie richten zich op digitalisering en smart industry. Branchevereniging Nevat gaat het project De Fabriek van de Toekomst vertalen naar de individuele bedrijven. Tijdens die vertaalslag wordt ingezoomd op 8 samenhangende sleuteltransformaties.

De maakindustrie staat voor grote uitdagingen, stelt Nevat. “Ontwikkelingen gaan steeds sneller en dat vraagt om meer flexibiliteit van uw bedrijf. Tegelijkertijd moet de kwaliteit van uw productie hoog blijven.”

De branchevereniging gebruikt het Europese programma De Fabriek van de Toekomst (Focus) (met slimme technologieën) om toeleverende bedrijven in het MKB te helpen. Het gaat om hulp bij het innoveren op het gebied van digitaliseren, automatiseren en smart industry. Doel is dat de bedrijven omvormen tot wendbare en hoogtechnologische organisaties.

Specifiek thema

Nevat is gestart om binnen enkele sectorgroepen expertgroepen te ontwikkelen.

Deze expertgroepen (bestaande uit een kleine club collega-Nevat-leden) pakken elk een specifiek thema op. Denk aan doorlooptijden verkorten, leverbetrouwbaarheid verhogen, voorcalculatie verbeteren en automatische maakbaarheid controleren.

De doelen hierachter voor bedrijven zijn de kosten te verlagen, de flexibiliteit te vergroten en datagedreven te werken.

“Het verzoek kwam van een GPI-lid (groep plaatverwerkende industrie)”, vertelt branchemanager Edwin Dekker. Hij wilde in een groep met collega-bedrijven praten over issues die er zijn op het gebied van digitalisering en automatisering. 

‘Nieuwe inzichten’

Dekker heeft toen 7 bedrijven aan elkaar gekoppeld die vervolgens 6 keer bij elkaar kwamen. “Door met een kleine groep hierover te praten, kom je tot nieuwe inzichten.”

“Zo kwamen we erachter dat als het over automatiseren en digitaliseren gaat, het op 3 dingen neerkomt: mensen, processen en koppelingen.“

Eind vorig jaar draaiden binnen GPI vier groepen van 5 à 7 leden die elk praten over een eigen thema (voorcalculatie, automatische maakbaarheid controleren, detailplanning en doorlooptijden).

Verdere uitbreiding

In de loop van dit jaar breidt Nevat de dienstverlening op het gebied van de sleuteltechnologieën verder uit, ook voor verspanende bedrijven

De 8 sleuteltransformaties zijn: advanced manufacturing, end-to-end-engineering, digital factory, human capital, networked factory, eco factory, smart manufacturing en servitization.

Scan en individuele begeleiding

Naast de expertgroepen biedt Nevat ook individuele begeleiding. Zo kan een ondernemer een individueel transitieplan ontwikkelen, door samen met Nevat-businesscoach Alwin Pol de Fabriek van de Toekomst-scan in te vullen.

Met de scan komt het bedrijf te weten waar kansen en prioriteiten liggen. Pol helpt bedrijven ook op weg met de transitiemogelijkheden.

Nieuwe stelling metaalmagazine.nl

Digitaliseren en automatiseren zullen in de toekomst meer dan ooit noodzakelijk zijn om efficiënt te kunnen werken en een gestroomlijnde productie te garanderen, zo wordt algemeen gesteld. Maar wat vindt u?

Automatiseren is noodzaak!

  • Klopt. Maar ik vind het wel lastig om te beginnen of de volgende stap te zetten. (40%)
  • Zeker. Ik ben stapsgewijs begonnen en weet precies waar ik uit wil komen. (40%)
  • Nee. De forse investeringen wegen voor mij niet op tegen de meerwaarde. (20%)
  • Nee hoor. Het werk gaat goed zo. Bovendien kost het banen of moet ik mijn personeel bijscholen. (0%)

Stem mee en motiveer uw antwoord, door een mail te sturen naar t.vandermeer@eisma.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven