Ga naar hoofdinhoud

TNC 640 schakelt tussen draaien en frezen

Heidenhain laat tijdens de Techni-Show 2012 in Utrecht o.a. de nieuwe CNC-besturing TNC 640 zien. Dit is een besturing voor compleetbewerken: dus voor draai- en freesbewerkingen. In het NC-programma is eenvoudig om te schakelen tussen de draai- en freesmodus.

De te draaien contouren worden met de gebruikelijke ‘klaartekstdialoog’ geprogrammeerd. Daarvoor zijn contourelementen beschikbaar die speciaal voor het draaien zijn ontwikkeld. Bewerkingen die steeds terugkomen en uit verschillende bewerkingsstappen bestaan, worden in de TNC 640 als onderprogramma’s opgeslagen. Deze onderprogramma’s worden geprogrammeerd via dialogen en ondersteund door grafische hulpschermen.

 

Heidenhain TNC 640 CNC besturing voor draaien en frezen op Techni Show

Vanzelfsprekend zijn er ook voor de draaibewerkingen vele cycli beschikbaar voor het afspanen, voor het insteken en voor contour- en schroefdraadbewerkingen (foto: Heidenhain)

 

Zwenken

Programma’s voor contouren en boringen op schuine vlakken zijn meestal zeer ingewikkeld en vergen veel reken- en programmeerwerk. De TNC 640 bespaart hier veel tijd. Programma’s worden gewoon in het hoofdvlak, bijv. X/Y, geprogrammeerd. De machine voert de bewerking echter in een vlak uit dat, om een of meer rotatieassen, ten opzichte van dit hoofdvlak is gezwenkt.

 

Zie ook de bijlage met een uitgebreide beschrijving van de TNC 640:

 

pdf bestand  892_916-11_TNC640_HSCI_de

 

Contournauwkeurigheid

De Heidenhain TNC 640 berekent de contour dynamisch vooraf. Op die manier kan de voeding op tijd aan de contourovergangen worden aangepast. De assen worden geregeld met speciale algoritmen die zorgen voor optimale bewegingen bij het frezen en draaien.

 

Programmatest

Voor het simuleren van de freesprogramma’s in de werkstand programmatest is een bovenaanzicht, een aanzicht in drie vlakken en het 3D-aanzicht beschikbaar. De TNC biedt bovendien nog een 3D-lijngrafiek waarmee de geprogrammeerde gereedschapsbanen kunnen worden weergegeven. draaibewerkingen worden via de 2D-lijngrafiek gesimuleerd.

 

Hardware

De gebruikersinterface van de TNC 640 biedt  een goed overzicht. Omdat ingevoerde waarden,commentaar en syntaxiselementen in de NC-programma’s met verschillende kleuren worden aangeduid, zijn ze in één oogopslag te herkennen. Kenmerken van de hardware zijn: volledig digitaal concept voor de aandrijftechiek en alle besturingscomponenten via HSCI, 19” TFT-kleurenbeeldscherm, bedieningspaneel met dialoogtoetsen en compleet toetsenbord, harde schijf voor NC-programma’s groter dan 21 GByte en een regelverwerkingstijd 0,5 ms.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven