Ga naar hoofdinhoud

Tien wafers per uur schrijven

Mapper heeft deze week een investeringsronden van 80 miljoen euro aangekondigd. Mapper maakt chips zonder masker, door ze direct te ‘schrijven’ met een technologie waarin duizenden elektronenbundels parallel aan elkaar werken.

Bij het produceren van computerchips is een duur masker nodig, waardoor het proces pas rendabel is als er veel chips nodig zijn. Mapper Lithography, een spin-off van de TU Delft, werkt aan een technologie zonder die hoge aanloopkosten. Het eerste prototype draait sinds vorig jaar en deze week kondigde Mapper een nieuwe investeringsronde van 80 miljoen euro aan. Zie ook de video hieronder:

 

 

Rusland

CEO Bert Jan Kampherbeek: “De helft komt uit het Russische investeringsfonds Rusnano dat hiermee een aandeelhouder van ons bedrijf wordt. Onderdeel van de deal is dat we in Rusland een productielijn gaan opzetten voor de lenzen die we voor de machines nodig hebben”. Bij Mapper werken nu zo’n 200 mensen. 

 

Productiesnelheid

Op dit moment heeft Mapper twee experimentele machines draaien waarmee patronen geschreven worden met afmetingen van 22 nanometer. Met de nieuwe investeringsronde denkt Mapper  een concurrerende productiesnelheid te kunnen halen: “Het doel is een machine te maken die met 13.260 bundels werkt en daarmee tien wafers per uur vol kan schrijven”.

 

(bron: TU Delft)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven