Tien vakkanjers gaan voor goud in Calgary • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tien vakkanjers gaan voor goud in Calgary

Tien Nederlandse vakkanjers (metaal- en elektrotalenten van roc’s en bedrijven) stappen deze week in het vliegtuig naar Calgary. Hun missie in Canada: eremetaal op de WorldSkills (1-7 september), de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen. In Calgary meten de Vakkanjers zich in vakken als CAD-tekenen en CNC-draaien met leeftijdgenoten uit meer dan 50 landen.

De WorldSkills 2009 zijn van 1-7 september 2009 in Calgary (Canada). Tijdens deze tweejaarlijkse wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen staan 45 wedstrijdvakken op het programma. In totaal zijn er 1000 deelnemers uit 51 verschillende landen, die de strijd aangaan op een wedstrijdvloer van 80.000 vierkante meter. De organisatie verwacht ongeveer 150.000 bezoekers.

vakkanjers worldskills

Deze vakkanjers gaan naar de WorldSkills 2009 (Foto’s: Bureau TOP/DigiDaan 

CAD-tekenen

Bob Kramer (22), Heinkenszand – Kramer Machines BV, Colijnsplaat (zie foto bij intro van dit bericht)

CNC-draaien

Patrick Borgelink (21), Rietmolen – Enerpac Haaksbergen B.V., Haaksbergen

Industriële automatisering

Karel Versteegen (20), Afferden – Van der Lande BV, Veghel

Mechatronica

Kevin Kloosterman (20), Den Haag – ROC Mondriaan, Den Haag

Rens van Holstein (19), Naaldwijk – ROC Mondriaan, Den Haag

Manufacturing Team Challenge (MTC)

Jan Nevels (21), Haarlo – Safan BV, Lochem

Guus van Bree (20), Vortum-Mullem – Elpress Cleaning Systems, Boxmeer

David den Hartigh (22), Oud-Alblas – TTA BV, Bleskensgraaf

Robotica

Sjors van der Valk (19), Honselersdijk – ROC Mondriaan, Den Haag

Perry van Adrichem (19), Honselersdijk – ROC Mondriaan, Den Haag

Naast de sectoren metaal en elektro (de tien Vakkanjers) zijn onder meer de zorg, de carrosseriebranche en de bouw vertegenwoordigd.

Captain

Vakkanjer Jan Nevels uit Haarlo is benoemd tot captain van Team Nederland en zal de Nederlandse vlag dragen bij de openingsceremonie van de WorldSkills in de Stampede Grandstand. Samen met zijn twee teamleden David den Hartigh en Guus van Bree gaat Nevels voor goud in de Manufacturing Team Challenge. “We maken in Calgary twee opdrachten: een fitnessapparaat dat menselijke energie omzet in elektriciteit en een zonnepaneel dat automatisch meedraait met de zon.”

Training

De tien Vakkanjers uit de metaal en elektro die meedoen aan de WorldSkills ondergingen in de aanloop naar ‘Calgary’ een uitgebreid trainingsprogramma. Bureau TOP, organisator van de beroepenwedstrijden in de metaal en elektro, nam de WorldSkills-gangers tijdelijk uit hun bedrijven om ze optimaal te prepareren voor de wereldkampioenschappen. Een trainingsbureau en oud-bobsleeër Rob Geurts namen de selectie bovendien mentaal en fysiek onder handen. In Canada willen de Vakkanjers de kroon zetten op anderhalf jaar van selectiewedstrijden, de nationale finale en drie WorldSkills-kwalificatiewedstrijden.

Vakkanjers

De beroepenwedstrijden in de metaal en elektro zijn onderdeel van de campagne Vakkanjers, waarmee Bureau TOP de vaktrots en daarmee de instroom van jonge vakmensen in deze sectoren wil stimuleren. Bureau TOP is een samenwerkingsverband van Stichting A+O (Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro) en Stichting OOM (Stichting Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking). Binnen deze opleidingsfondsen zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaal en elektrotechnische industrie en metaalbewerking vertegenwoordigd. De sociale partners zijn de werkgeversorganisaties Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie en de werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond, VHP Metalektro en De Unie. De campagne Vakkanjers is tot stand gekomen in samenwerking met Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven