Tien beursdeelnemers genomineerd voor 'Techni-Show Innovatie Award 2006' • Metaal Magazine
Nieuws

DMG, Koike, Landré, Lastechniek, Metall, Mitutoyo, De Ridder, Safan, Tuwi en Van Hoorn. Dit zijn de tien Techni-Show deelnemers die zijn onderscheiden met een 'Techni-Show Innovatie Award 2006'. Tijdens de eerste beursdag van de Techni-Show, op dinsdag 14 maart 2006, wordt duidelijk wie van dit tiental ook de Platina, Gouden of Zilveren Vakprijs in de wacht sleept.

 • Tijdens EMO 2005, vorig najaar te Hannover (D), heeft machineleverancier DMG, in ons land gevestigd te Veenenedaal, onder andere als wereldpremière de ‘Ultrasonic 20 linear’ gepresenteerd. Deze machine is nu ook onderscheiden met een Techni-Show Innovatie Award 2006. De ‘Ultrasonic 20 linear’ is een innoverende machine voor het ultrasoonbewerken van harde en brosse materialen zoals glas en keramiek.
 • Koike Europe uit Zaandam heeft een Techni-Show Innovatie Award 2006 gekregen voor een nieuwe, verbeterde methode voor snijden van restplaten: het ‘Navigation System’. In de Japanse markt heeft het proces zich al bewezen en Koike heeft daar een technologische onderscheiding ontvangen van de Japan Welding Society.
 • De jury van de Techni-Show Innovatie Award 2006 heeft de Astro 100 NT Cell van Amada, die is voorgedragen door Landré-Euromach uit Vianen, onderscheiden omdat Amada met deze geautomatiseerde afkantpers een oplossing biedt voor de moeilijke problematiek van het geautomatiseerd afkanten van kleine series producten. De Amada buigcel, met twee robots, valt op door het volautomatisch wisselen van buiggereedschappen, werkstukgrijpers en robothanden.
 • Tijdens de grote vakbeurs Schweissen & Schneiden, vorig najaar te Essen (D) heeft EWM het Coldarc-lasproces geïntroduceerd. Dit proces is door Lastechniek Europa uit Nieuwegein voorgedragen voor de Techni-Show Innovatie Award 2006. De jury heeft deze voordracht overgenomen. In het Coldarc-lasproces wordt de lastroom zowel tijdens de kortsluitfase als bij het herontsteken van de boog als in de open-boog fase gemodificeerd.
 • Met een Techni-Show Innovatie Award 2006 voor de Hyper Gear van Yamazaki Mazak, ingezonden door Metall uit Zandvoort, waardeert de jury de hoge automatiseringsgraad van deze lasersnijmachine. Het is een machine die o.a. dankzij snijkop- en nozzle-wisseling volautomatisch kan werken: ook bij wisselingen van dik naar dun materiaal of andersom. Met de HyperGear heeft Mazak nieuwe wegen ingeslagen: een flexibele, volledig geautomatiseerde machine voor het onbemand lasersnijden, inclusief onbemand productwisselen, voor zowel dun als dik plaatmateriaal.
 • Mitutoyo, in ons land gevestigd te Veenendaal, heeft zijn Quick Vision CNC-beeldverwerkingssystemen onlangs uitgebreid met de modellen ‘Stream’ en ‘Stream Plus’. Het bijzondere van deze apparatuur is – dit is tevens de reden voor een Techni-Show Innovatie Award 2006 – dat de beeldverwerking van het beeld (de vision-functie) kan geschieden terwijl de machine in beweging is. Om dit te bereiken is de Quick Vision Stream Plus seriematig voorzien van een stroboscopisch ringlicht.
 • De in Forbach (F) gevestigde onderneming Pemtec heeft het PEM-procédé aangemeld om in aanmerking te komen voor, zoals Pemtec het formuleert, “den heiss begehrten” innovatieprijs van de Techni-Show 2006. PEM is een elektrochemisch proces voor het maken van complexe geometrische vormen dat concurreert met vonkverspanen (EDM) en het hogesnelheidsverspanen (HSC).
 • Het PEM-proces is een elektrochemisch zinkvonkprocédé. Kenmerkend is de in trilling gebrachte, vibrerende elektrode. Volgens Pemtec, in ons land vertegenwoordigd door De Ridder te Uitgeest, wordt tijdens het PEM-proces het werkstuk niet mechanisch of thermisch belast.
 • Het is Safan uit Lochem gelukt om het servomechanische aandrijfconcept voor afkantpersen, dat al langer aangeboden werd, nu door te ontwikkelen tot een perskracht van 2000 kN (200 ton). Naar mening van de jury is Safan grensverleggend bezig. In plaats van hydraulische cilinders wordt bij de servomechanische afkantpersen van Safan de benodigde perskracht voor de bovenbalk gerealiseerd via twee servomotoren. Met behulp van een aandrijfriem wordt de kracht via een stelsel van katrollen overgebracht op de bovenbalk, waarbij deze tegen de veerdruk in tegen de onderbalk wordt getrokken.
 • Met de ‘Tube Classic Cut’ speelt Tuwi uit Winterswijk op ingenieuze wijze in op de wens van veel plaatverwerkende bedrijven om naast plaatmateriaal ook buizen en profielen te kunnen lasersnijden. De jury van de Techni-Show Innovatie Award 2006 heeft dit gehonoreerd met een nominatie. Bijzonder is dat ‘Tube Classic Cut’ gekoppeld kan worden aan een bestaande lasersnijinstallatie en dat op die manier de investeringskosten laag blijven.
 • Eind april 2005 presenteerde Kasto Maschinenbau de innovatieve Vericut verticale verstekbandzaagmachine. De nieuwe verticale verstekbandzaag kan het zaagraam in het verticale vlak over twee richtingen verstellen naar verstekhoeken van 45° tot zelfs 60°. In ons land wordt Kasto vertegenwoordigd door Van Hoorn Machining uit Veldhoven. Opvallend bij de machine is de bandzaag die aan de voorzijde over 90° gedraaid is van de langs- naar dwarsrichting. Op de manier kan de verticale bandzaag als een verstek-afkortzaag ingezet worden.

Naast de tien onderscheidingen voor de ‘Techni-Show Innovatie Award 2006’ zijn vijf deelnemers van de Techni-Show 2006 tevens geëerd met een nomimatie voor de ‘Made in Holland Award’. De vijf bedrijven zijn Akkermans, Laagland, Safan, Tuwi, en Unisign. Ook de ‘Made in Holland Award’ wordt op de eerste beursdag uitgereikt. De meningen van de jury.

Op donderdag 8 december 2005 heeft een vakjury bestaande uit Hans Koopmans (Techni Show Magazine), Ewald Lohmann (Metaal & Techniek) , Leo de Ridder (de Constructeur) en Reinold Tomberg (Metaal Magazine en voorzitter van de jury) de inzendingen voor Techni-Show Innovatie Award 2006 beoordeeld. In totaal zijn 38 inzendingen beoordeeld (er waren 40 aanmeldingen, echter twee inzendingen zijn niet op tijd ontvangen). Tien inzendingen zijn genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Award 2006 en vijf inzendingen voor de ‘Made in Holland Award’. De jury was tevreden over het niveau van de inzendingen: om die reden worden ook Platina, Gouden en Zilveren Vakprijzen uitgereikt. De inzendingen zijn beoordeeld op het innovatieve karakter voor de metaalindustrie en de mate van nut voor de metaalproductietechniek. Naast de nominaties en de prijzen van de vakjury worden er tevens in het kader van de Techni-Show Innovatie Award 2006 twee publieksprijzen toegekend.

Stem voor de publieksprijzen

In het eerste nummer van Metaal Magazine dat eind januari verschijnt worden alle nominaties voor de ‘Techni-Show Innovatie Award 2006’ uitgebreid besproken.

Neem een proefabonnement op Metaal Magazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven