ThyssenKrupp Steel Europe, Fraunhofer IWS, en Limo Lissotschenko Mikrooptik zijn gezamenlijk een onderzoek begonnen naar een nieuwe lasertechnologie voor het verbeteren van stalen strip oppervlakken. De samenwerking is deel van een onderzoeksproject van het Duitse ministerie van onderwijs en onderzoek (BMBF) en wordt naar verwachting in 2017 afgerond.
ThyssenKrupp Steel Europe uit Duisburg (D), Fraunhofer IWS en Limo uit Dortmund (D) onderzoeken samen hoe de eigenschappen van stalen strip materialen op een gerichte manier in-line kunnen worden beïnvloed door laseroppervlaktebehandeling. De techniek kan toegepast worden om bijvoorbeeld het staal beter bestand te maken tegen corrosie. Bescherming tegen corrosie is niet het enige voordeel van dit oppervlaktesmeltproces. Dankzij de gelijkmatige opwarming die alleen aan de oppervlakte van het materiaal plaatsvindt, is deze manier veel energie-efficiënter en milieuvriendelijker dan wanneer het complete materiaal een warmtebehandeling moet ondergaan.
Krachtige halfgeleiderlaser
Het succes van het Oslo project hangt af van het lasersysteem en de bundelvormende eenheid voor de kortstondige warmtehandeling van een gecoate staalplaat. Deze staalplaat staat gepland voor gebruik in een demonstratiemachine bij ThyssenKrupp in Dortmund, onder omstandigheden die een echte productie dicht benaderen (processnelheid: 50 m/min, stripbreedte: 300 mm). “Om dit soort oppervlaktebehandelingen mogelijk te maken hebben we een lengte-schaalbare, uniforme en een extreem dunne lichtstraal nodig. De systemen die dit kunnen bereiken zijn nog niet ontwikkeld,” zegt Dr. Jens Meinschien, vice president innovaties management bij Limo. “Om dit te kunnen bereiken ontwikkelen we momenteel een krachtige 35 kW halfgeleiderlaser met geavanceerde bundelvormende kwaliteiten.” Met dit nieuwe Limo lasersysteem willen de onderzoekers van de deelnemende partijen een nieuwe laseroppervlaktebehandeling ontwikkelen die later voor serieproductie kan worden toegepast.