Ga naar hoofdinhoud

Thermostabilisatie bij GF AgieCharmilles

Onlangs tijdens de International Technology Show in Losone (Zwitserland) presenteerde GF AgieCharmilles o.a. de de nieuwe draadvonkmachine CUT 200 mS in. Bijzonder hieraan is de actieve thermostabilisatie van het vonkproces.

Bij actieve thermostabilisatie stroomt het diëlectricumdoor het bed en de kolom van de machine. Daardoor wordt de machine thermisch gestabiliseerd: het bed en de kolom nemen dezelfde temperatuur aan als de tafel. Je voorkomt zo drift door een verandering van de temperatuur. De CUT 200 mS wordt gebouwd volgens het bekende Quadraxprincipe (vastetafel-principe) van AgieCharmilles, waarbij de X- en U-as en de Y- en V-as eenzelfde slag hebben. Door de thermostabilisatie verbetert de posioneernauwkeurigheid van de machine.

  

Ook bij de draadvonkmachine CUT 200 mS stroomt het diëlectricum door het bed en kolom om de temperatuur in de hele machine stabiel te houden (Foto's: Franc Coenen)

Bij de draadvonkmachine CUT 200 mS stroomt het diëlectricum door het bed en kolom om de temperatuur in de hele machine stabiel te houden (Foto’s: Franc Coenen, bekijk hier meer foto’s van ons bezoek aan GF AgieCharmilles in Zwitserland)

 

Zinkvonker

Ook bij de zinkvonker Form 2000 VHP past GF AgieCharmilles het principe van de thermostabilisatie toe, maar dan in de Z-as. Dit is voor deze machine wel van belang, omdat de Form 2000 VHP bedoeld is voor grote werkstukken. Daarom staat de tafel stil en komen alle bewegingen uit de kruisslede, die echter ver van de tafel af zit. Door nu het diëlectricum voor de Z-as te leiden, compenseert men eventuele verschillen in temperatuur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven