Thales Alenia Space en Poly-Shape printen satellietdeel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Thales Alenia Space en Poly-Shape printen satellietdeel

Europa’s grootste 3D-geprinte onderdeel in de ruimte is deze aluminium antenne ondersteuning voor twee Zuid Koreaanse satellieten (foto: Thales Alenia Space)

Thales Alenia Space heeft in samenwerking met Poly-Shape en met behulp van additive manufacturing (AM) onderdelen geproduceerd voor de Zuid Koreaanse communicatiesatellieten Koreasat-5A en Koreasat-7. De geprinte onderdelen zijn antenne-ondersteuningen die qua afmeting als indrukkwekkend beschouwd mogen worden. De satellieten worden in 2017 de ruimte ingebracht.

Met een dimensie van 447 x 204.5 x 391 mm3 en een massa van 1,13 kg zijn de aluminium onderdelen te bestempelen als lichtgewicht. Florence Montredon, afdelingschef van AM at Thales Alenia Space legt uit waarom lichtgewicht construeren zo belangrijk is voor de ruimtevaart: “Als vuistregel kun je aannemen dat de kosten voor het brengen van 1 kg in een baan om de aarde ongeveer €20.000 ‘- kost. De massa van een satelliet is 3.500 kg. Elke gram die je dus kan besparen is meegenomen en dankzij AM kunnen we lichter construeren.” Het materiaal dat voor de onderdelen gebruikt wordt, is een AISi7Mg legering. Het materiaal is sterk, stijf, bestand tegen corrosie, heeft een lage porositeit en heeft goede resultaten bereikt met treksterkte en schuifspanning tests.

Groot effect

Montredon: “Het effect was enorm: een 22% gewichtsbesparing voor de bionische AM-structuur in vergelijking met een conventionele structuur. En niet te vergeten een verlaging van de kosten met ongeveer 30% en het eindproduct is ook nog eens veel sneller beschikbaar.” Een deel van die kostenbesparing is toe te schrijven aan een reductie van montagekosten (voorheen waren negen onderdelen nodig om geheel samen te stellen, met AM wordt het hele deel in één keer geprint) en er zijn geen gietmatrijzen benodigd.

Thales Alenia Space Additive Manufacturing Antenne support
Dankzij 3D-printen is de massa van de antenneondersteuning 20% lichter als het vorige model

28 metaalprinters

Poly Shape heeft 28 metaalprinter met verschillende bouwenveloppen in gebruik. De grootste bouwenvelop behoort tot de X line 1000R van Concept Laser.  De machine heeft een bereik van 630 mm x 400 mm x 500 mm (XxYxZ) en wordt gebruikt om de gote onderdelen voor de satellieten te produceren. De metaalprinter heeft een gesloten systeem voor een betrouwbaar proces, een poederbeheersysteem volgens de Atex-richtlijnen en een roterend mechanisme waarmee twee bouwmodules afwisselend gebruikt kunnen worden. Dit laatste zorgt voor een constante productie zonder onderbrekingen.

 Poly Shape Concept Laser X line 1000
De Concept Laser X line 1000R bij Poly Shape werd gebruikt voor de productie van de antenne ondersteuning

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven