Temperatuur en trilling getemd • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Temperatuur en trilling getemd

De trend naar miniaturisering, de hogere eisen die worden gesteld aan de betrouwbaarheid en efficiëntie van eindproducten: het maakt het onontkoombaar dat de lat qua toleranties en oppervlaktekwaliteit bij het verspanen steeds hoger komt te liggen. Om met nauwkeurigheden in het micrometer-bereik uit de voeten te kunnen moeten met name de invloed van temperatuur en trillingen volledig worden beheerst

Binnenkort laat Metaal Magazine in een artikel drie machinebouwers (Röders, Mikron en Makino) aan het woord die vertellen hoe ze de uitdaging van de micrometer te lijf gaan. Want de micrometers laten zich niet zo makkelijk temmen. Wil men een dergelijk nauwkeurigheidsniveau bereiken dan gaat het om een samenspel van machineconstructie, aandrijvingen, beheersing van temperatuur en trillingen, machinebesturing en software (inclusief compensatiemogelijkheden) tot en met de toegepaste gereedschappen. Op elk niveau gaan de kleinste details meespelen.

 

Temperatuur en trilling

De grootste boosdoeners die de nauwkeurigheid bedreigen zijn zonder twijfel thermische invloeden en trillingen en het is daarom een eerste vereiste om die in de hand te houden. Dat begint al met de machineconstructie, die letterlijk de basis vormt voor de thermische en mechanische stabiliteit van een machine. Meestal wordt gekozen voor een portaalconstructie waarbij de spil de dwars- en hoogtebeweging voor zijn rekening neemt en het bed de lengtebeweging. Omdat het portaal met de spindel in dit geval niet hoeft te bewegen kan dit zwaar worden uitgevoerd, zodat de maximale stijfheid wordt bereikt.

 

Lees meer in het komend nummer van Metaal Magazine. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven