Het tekort aan technici zal in de toekomst een negatief effect gaan hebben op de concurrentiepositie van Nederland. Dat verwacht 54% van de technische organisaties, blijkt uit de ROVC TechBarometer. 32% merkt nu al negatieve gevolgen.
Dit jaar voorziet 79% van de respondenten die meededen aan het onderzoek voor de komende 5 jaar een tekort aan technici, kwalitatief en/of kwantitatief. In 2017 lag dit op 80% .
Als belangrijkste oorzaak voor dit probleem wordt een slechte aansluiting van regulier onderwijs op het bedrijfsleven genoemd (30%), meldt ROVC. Ook een slecht imago van de technische branche (23%) en de vergrijzing (19%) spelen een grote rol.
Tekort terugdringen
Om het tekort terug te dringen ziet 39% initiatieven vanuit het bedrijfsleven als meest efficiënte aanjager. Ook de meerwaarde van initiatieven vanuit onderwijs (19%) en overheid (19%) wordt ervaren. Slechts één op de tien respondenten vindt dat acties vanuit brancheorganisaties efficiënte aanjagers zijn voor het terugdringen van het nijpende tekort.
“Al jaren staat de technische branche onder druk”, reageert John Huizing, directeur bij ROVC. “86% van de branche ziet het effect van het tekort aan technici op de concurrentiepositie van Nederland. Dat is zorgwekkend. De urgentie om het probleem aan te pakken is dan ook hoog. De economie trekt aan, waardoor de arbeidsmarkt enorm in de lift zit; het aantal banen en vacatures groeit fors. Door het tekort kunnen organisaties niet meekomen met de groei van de economie.”
‘Handen ineenslaan’
Hij vindt dat onderwijs, bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheid nog meer dan op dit moment de handen ineenslaan om de technische sector een ‘boost’ te geven. “Door mensen te enthousiasmeren voor de branche kunnen we de negatieve weerslag op de concurrentiepositie van Nederland beperken.”
De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. 969 respondenten, werkgevers uit de technische branche, hebben antwoord gegeven op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de site van het ROVC.