Ga naar hoofdinhoud

Tekort aan technici hindert energietransitie

Het tekort aan personeel in de techniek blijft een groot struikelblok voor de energietransitie. Daarmee komt de haalbaarheid ervan in het geding. Dat beaamt 53% van bedrijven in de technische sector. Ook is 42% bang dat de energietransitie zorgt voor nog meer vacatures. Dat is een flinke uitdaging voor de sector, omdat de branche al jaren kampt met enorme tekorten.

Dit blijkt uit de zevende editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC.

Het vertrouwen van de sector in de duurzaamheidsambities van de overheid is laag. Nederland heeft zich ten doel gesteld dat in 2030 alle energie uit duurzame bronnen moet komen. 45% van alle HR-beslissers acht deze doelstelling onhaalbaar.

Daarnaast moet in 2050 de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Dit vindt 46% van de HR-beslissers een onhaalbare doelstelling.

Uit eerdere edities van de TechBarometer bleek ook al een dergelijk laag vertrouwen. Toch bestempelt een vijfde (19%) van de technische bedrijven de energietransitie als de belangrijkste ontwikkeling binnen de techniek.

‘Extra technici nodig’

“Om de klimaatdoelen van de overheid te bereiken, zijn volgens berekeningen van de NVDE 23.000 tot 28.000 extra technici nodig”, zegt John Huizing, directeur van ROVC. “En dat terwijl er nu al een gigantisch tekort is aan technische vakmensen.”

“Wie een zonnepaneel, laadpaal of warmtepomp wil, moet maanden wachten. Zonder nieuwe maatregelen zet de arbeidskrapte niet alleen een streep door de energietransitie, ook worden we als land minder innovatief met alle gevolgen voor de welvaart van dien.”

Afschaffen STAP-budget helpt niet mee

Zij-instromers vormen volgens hem een belangrijk onderdeel van de oplossing. “Maar zij moeten wel geënthousiasmeerd worden om zich te laten omscholen voor de techniek.”

Met het afschaffen van het Stap-budget, volgens hem één van de belangrijkste middelen binnen het overheidsinitiatief Leven Lang Ontwikkelen, gaat in zijn ogen een laagdrempelige manier om kennis te maken met het vak verloren.

“Zonde, want het was in potentie een effectief instrument om het personeelstekort terug te dringen en duurzaamheidsambities waar te maken.”

Huizing hoopt met de overheid, organisaties en brancheverenigingen te kunnen kijken naar een goed alternatief.

‘Krimp fossiele industrie biedt kansen’

51% van de HR-beslissers vindt verder dat het stoppen met fossiele projecten, waardoor personeel uit steenkool-, olie- en gasprojecten beschikbaar komt, kansen biedt voor het omscholen van deze groep naar de techniek.

Daarnaast maakt het groeiende belang van duurzaamheid de techniek een aantrekkelijker vak. 55 procent van de potentiële zij-instromers onderschrijft dit.

“Veel zij-instromers hebben interesse in de techniek en de verduurzaming van de branche lijkt hier een positief effect op te hebben”, vervolgt Huizing.

‘Speel in op zij-instromers’

“Daar moeten technische bedrijven op inspelen. In de praktijk zien we echter dat veel bedrijven moeite hebben met het aantrekken en inwerken van zij-instromers.”

Vaak wordt gedacht dat zij meer kosten dan ze opleveren, geeft hij aan. “Het tegendeel is waar, maar daarvoor is het wel noodzakelijk om de focus te verleggen van functies naar taken. Een zij-instromer kan door middel van een korte training al heel snel zelfstandig routinematig werk uitvoeren.’

“Dit verlicht de werkdruk van ervaren technici al enorm. Eenmaal geproefd aan de techniek, kunnen zij zich verder ontwikkelen door middel van begeleid leren op de werkplek onder de vleugels van ervaren vakmannen.”

De TechBarometer is gehouden onder ruim 1.000 HR-beslissers in technische bedrijven, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers.

Bekijk de TechBarometer 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven