Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) komt eraan • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) komt eraan

(foto Shutterstock)

Speciaal voor energie-intensieve mkb-ondernemingen komt er een regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Het is gerichte steun aan mkb-ondernemingen die niet ontkomen aan een hoog energieverbruik. Het wordt gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van het bedrijf. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bereidt de regeling voor. TEK gaat mogelijk pas open in 2023. Koninklijke Metaalunie is blij met de Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK) maar zet nog wel vraagtekens bij de details van de uitwerking en het tijdpad dat gekozen lijkt te worden.

De compensatie bestaat uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Het energie-intensief mkb ontvangt steun ter grootte van een nog te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs (gas en elektra) tot een vast te stellen maximum per onderneming (subsidieplafond).

Kleinere kantoren en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het opzetten van de TEK.

Dilemma

Gerard Wyfker, beleidssecretaris Milieu en Energie bij Metaalunie spreekt van een dilemma.

“Met een relatief makkelijke regeling die snel wordt uitgevoerd, loop je grote kans dat het zwaar getroffen ondernemers onvoldoende helpt en ondernemers die de prijsstijging kunnen wegslikken, onnodig compenseert.”

“Echter, een regeling die deze kans minimaliseert maar veel moeilijker in elkaar steekt en daarmee (te veel) tijd kost, is ook niet wenselijk.”

Onmiddellijke voorschotregeling

Wyfker vindt dan ook dat niet te snel voor de relatief makkelijke regeling gekozen moet worden.

Metaalunie voelt meer voor een breed toepasbare onmiddellijke ruimhartige voorschotregeling voor ondernemers die met een accountantsverklaring aannemelijk kunnen maken dat ze, hoewel ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben, zonder overheidssteun zwaar in de problemen komen.

“Dat geeft rust en ruimte om verder te werken aan de maatwerkoplossing’, aldus Wyfker.

Op korte termijn meer duidelijkheid

Het kabinet verwacht de voorwaarden van de TEK (qua doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming) op korte termijn bekend te kunnen maken.

Een dergelijke regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor kan daadwerkelijke openstelling via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) duren tot het begin van 2023.

‘Al vanaf november maatregelen nodig’

Metaalunie vindt dat dit niet volstaat voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en de komende winter nog te gaan hebben. De organisatie wil dan ook dat al vanaf november andere maatregelen klaar moeten zijn om de bedrijfslasten voor ondernemers dan al (tijdelijk) te kunnen verlagen.

Het kabinet werkt de opties hiervoor zo snel mogelijk uit.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rond TEK via RVO-overzicht ‘Hulp bij hogere energiekosten voor ondernemers’.

Lees ook:

Stelling: Hoge energieprijzen? Dat merk ik zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven