Ga naar hoofdinhoud

technotrans presenteert energiezuinige systemen voor lasertoepassingen

Laserkoeling: technotrans compacte laboratoriumkoeler.

Op de Laser World of Photonics die van 27 tot en met 30 juni 2023 gehouden wordt in München, presenteert technotrans SE onder andere compacte koeloplossingen op basis van Peltier-technologie. Het zijn energie-efficiënte koelsystemen voor een breed scala aan lasertoepassingen. In hal B3 zal technotrans ook een modulaire hulpkoeler uit de ECOtec-serie en een 19-inch rack-mount koeler laten zien.

Dankzij de dynamische regeltechniek zijn de systemen van technotrans heel energiezuinig en kunnen ze op klantspecificatie worden ontworpen. Verder heeft de Peltierkoeling een laag geluids- en trillingsniveau. Bovendien schakelt het bedrijf geleidelijk over op het gebruik van milieuvriendelijke natuurlijke koudemiddelen.

Betrouwbaar en specifiek

“Of het nu gaat om grote, krachtige lasersystemen in de metaalbewerking of zeer nauwkeurige miniatuurlasers in de medische technologie gaat, voor alle toepassingen geldt dat de systemen betrouwbaar en specifiek voor de toepassing thermomanagement ontworpen zijn. Dat is een basisvoorwaarde voor de kwaliteit, de reproduceerbaarheid en de procesbetrouwbaarheid”, zegt Ingo Gdanitz, Business Development Manager bij technotrans. De oplossingen van de specialist op het gebied van thermisch beheer koelen de laser en randapparatuur, zoals de laserkop of geïntegreerde motoren. Temperatuurregeling zorgt voor veiligheid in het smelt- en koelproces, waarbij een constante temperatuur bij de laserbron en de straal uitstralende componenten cruciaal is, omdat de laser anders een fluctuerende hoeveelheid energie zou kunnen veroorzaken – wat weer leidt tot een inconsistente inbranddiepte.

Laag trillingsniveau

Technotrans toont ook de compacte Peltier koelunits met een vermogen tot 600 Watt. De apparaten werken vrijwel geruisloos en met lage trillingsniveaus, omdat ze geen bewegende delen hebben. De koeling wordt gecreëerd met Peltier-elementen en met behulp van plaatvormige halfgeleiders. In deze omstandigheid reageren de halfgeleiderplaten bijzonder snel en passen ze het koelvermogen onmiddellijk aan wanneer de toegepaste spanning verandert. Dit maakt een snelle en nauwkeurige regeling van de temperatuur van de toevoerstroom mogelijk.

Dynamische regeltechnologie

Op de beursstand is ook uiterst flexibele modulaire ECOtec.chiller te zien, die geschikt is voor bijna alle werk- en productieprocessen. Het gebruik van koelmiddelen in de ECOtec-serie is tot 60 procent lager dan in conventionele oplossingen. Door gebruik te maken van dynamische regeltechnologie en snelheidsgeregelde compressoren regelt de oplossing de vereiste koelcapaciteit op hoge snelheid. “Daardoor zorgen onze extreem energiezuinige koeloplossingen voor constante procesomstandigheden. We vragen alleen de koelcapaciteit die op dat moment daadwerkelijk nodig is. Afhankelijk van de toepassing zorgt dit voor energiebesparingen tot 30 procent ten opzichte van conventionele technologie”, vertelt Gdanitz.

Modulair vloeistofkoelsysteem

Met de compacte 19″ rack-mount koeler introduceert technotrans ook een modulair vloeistofkoelsysteem met 3 en 4 rack units. Dit energiezuinige systeem is bovendien uitgerust met een snelheidsgeregelde compressor met een bijzonder laag geluids- en trillingsniveau.

Om de duurzaamheid van de oplossingen te vergroten en snel aan de wettelijke eisen te voldoen, verhoogt technotrans geleidelijk het gebruik van natuurlijke koudemiddelen met een laag Global Warming Potential (GWP) in zijn apparaten. “Door het koudemiddel R290 te gebruiken, bieden we gebruikers niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor F-gassen. Dankzij de uitstekende thermodynamische eigenschappen draagt het ook bij aan een verbeterde energie-efficiëntie”, aldus Gdanitz.

De stand van technotrans SE op de Laser World of Photonics 2023 in München is van 27 tot 30 juni te bezoeken in hal B3, stand 141.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven