Technologie FOM voor transparante geleiders • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Technologie FOM voor transparante geleiders

De afbeelding toont een netwerk van zilveren nanodraden gemaakt met de nieuwe techniek. De witte lijnen die van boven naar beneden lopen zijn lichtstralen, die in een rechte lijn door het rooster bewegen. De blauwe lijnen zijn de elektronen die niet precies rechtdoor kunnen gaan omdat ze verstrooien aan de grenzen tussen de zilveren kristallen. De afzonderlijke kristallen zijn zichtbaar doordat ze in meer of mindere mate in kleur verschillen (bron: Henk Jan Boluijt/Amolf)

Onderzoekers van het FOM-instituut Amolf hebben begin vorige maand bericht over een nieuwe techniek voor het maken van transparante geleiders in elektronische apparaten, zoals zonnecellen en smartphones. De methode is een combinatie van een stempelmechanisme op de nanoschaal en een chemisch proces. 

De onderzoekers gingen voor het nieuwe proces uit van een combinatie van twee bestaande technieken. Met de stempeltechniek Substrate Conformal Imprint Lithography, afkomstig van een samenwerking tussen Philips en Amolf, stempelden ze een patroon in een dunne laag plexiglas bovenop een glazen ondergrond. Het resultaat heeft veel weg van een landschap op de nanoschaal: een oppervlak dat doorkruist wordt door aan elkaar gekoppelde kanalen. De onderzoekers vulden vervolgens de minuscule kanalen in het landschap met zilver, door middel van een chemisch proces dat bekend staat als Tollens reactie. Na het verwijderen van het plexiglas, blijft een zilveren elektrisch geleidende constructie achter op de glazen ondergrond. De patronen van deze geleider zijn kleiner dan de golflengte van licht, waardoor ze geen kleuren uit het lichtspectrum weerkaatsen. Deze eigenschap maakt de geleider transparant.
Voordelen
De nieuwe techniek biedt een aantal voordelen. Het netwerk bestaat uit zilveren kristallen die keurig naast elkaar liggen en bijna net zo breed zijn als de gestempelde kanaaltjes. Dit betekent dat er redelijk weinig grenzen zijn tussen de kristallen, waardoor de elektronen gemakkelijk hun weg kunnen vinden door het netwerk. Daardoor kent de techniek een drie keer zo goede geleiding ten opzichte van een conventionele methode, die gebaseerd is op het opdampen van metalen. Bij dit opdampen gebruiken onderzoekers ook roosters met nanopatronen, waarop ze metalen laten neerslaan door verhitting. Hierbij gaat een deel van de metalen verloren en het opdampen kost veel energie (bron: FOM)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven