TechniShow 2016: niet product maar proces centraal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

TechniShow 2016: niet product maar proces centraal

Deelnemers Forumdiscussie Technishow 2016 : Van rechtsboven met de wijzers van de klok mee: Eddo Cammeraat, Ingrid Coffeng, Chantal Baas met twee medewerkers FME, Bram de Koning, René Hazenberg, Tom Strijbos, Hans Volker, Frank de Beijer, Gijs Bender, Gunnar Matse, Marius van der Hoeven, Paul Venema, Maarten van Teeffelen, Stephan van Sante, Philippe Reinders Folmer, André Gaalman en Frank Scherphof (foto: Michel Zoeter)

Metaal Magazine organiseerde in samenwerking met Federatie Productietechnologie FPT-VIMAG een forumdiscussie waarin werd ingegaan op de trends die we op de TechniShow 2016 tegemoet kunnen zien. Wat mogen we verwachten? Welke ontwikkelingen hebben hun weerslag op de beurs? 

Welke trends zien we op de TechniShow? Ingrid Coffeng van Dymato:  “Ik denk dat de beurs het nieuwe denken symboliseert. Niet de verkoop van machines maar het oplossen van problemen staat centraal. Om dat waar te kunnen maken, zijn verschillende specialisten nodig op het gebied van software, hardware, gereedschappen, toolmanagement, e.d.. Het initiatief om die specialisten samen te brengen, ligt bij ons. Dat is de toegevoegde waarde die wij als leveranciers moeten bieden.”

Automatisering

Hoe staat de metaalindustrie aan de vooravond van de TechniShow ervoor? Eddo Cammeraat van Laagland: “Er is de afgelopen jaren veel veranderd. We hebben niet alleen de crisis gehad, maar ook de industrie zelf heeft een grote verschuiving gekend.  Voor Nederland is het belangrijk dat we ons breder en dieper oriënteren op automatisering.” Maarten van Teeffelen van CNC Consult : “Die toenemende belangstelling voor automatisering zullen we ook op de TechniShow 2016 terug gaan zien. Ook Bram de Koning van Cellro benadrukt die trend: “Het rendement is bij veel bedrijven voor forse verbeteringen vatbaar. Dat kunnen we bereiken door de bestaande machines beter te benutten.”

Integratie

Wat is er nog meer te verwachten?  “Ik verwacht dat ook het thema integratie een belangrijke rol inneemt”,  aldus Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux. “Daarbij gaat het niet alleen om de integratie van functies, maar ook van nieuwe productietechnieken, zoals 3D-printen.”  Betekent dat ook dat additive manufacturing (AM) een groot thema wordt voor de beurs? Frank de Beijer van Landré Machines: “Ik verwacht het niet. Ik zie de TechniShow niet als een platform voor additive manufacturing. Daarvoor kun je beter een specialistische beurs bezoeken. Gijs Bender van Bendertechniek beaamt dat: “Voor ons ligt de nadruk op de verspaning.”  Chantal Baas van FPT-VIMAG: “Additive manufacturing is een belangrijk thema voor de markt. Daarom besteden we er ook tijdens de beurs aandacht aan. Dat doen we onder meer door het organiseren van  het seminar 3D Printen – 3D technologie.”

Hybride

André Gaalman van Leering Hengelo: “Hybdride machines vergen een forse investering. Ik denk dat de TechniShow daar een uitstekend platform voor zou kunnen bieden.” Hans Volker van Gelderblom CNC Machines: “De hybride machines en additive manufacturing zijn inderdaad bijzonder maar voor de TechniShow wellicht niet dé grote gangmakers. Gunnar Matse van BMT Machines: “Bezoekers komen naar de beurs om nieuwe ontwikkelingen ook daadwerkelijk te zien en dit te projecteren op hun eigen behoefte”.

Smart

Is smart industry het echter ook een onderwerp dat we op de TechniShow gaan terugzien? Stephan van Sante van Gühring: ”Smart industry verdient alle aandacht – ook op de TechniShow – maar voor veel bedrijven is het begrip té complex. Met gezond verstand en de juiste mentaliteit is er ook veel te bereiken.” De verdere ‘verknoping’ binnen en tussen bedrijven en hun opdrachtgevers en de opkomst van moderne productietechnieken scheppen een steeds grotere hoeveelheid data. Hoe gaat de metaalindustrie met die big data om en wat kan de bezoeker op dat gebied tijdens de beurs verwachten? Frank Scherphof van Voortman Steel Machinery:  “Het thema big data speelt bij veel bedrijven onderhuids. En dat begin je langzaam aan ook al bij veel bedrijven te zien, waar goede operators staan of vallen met de juiste informatie.

Proces

René Hazenberg van Amada maakt voor zijn bedrijf de vertaling naar de beurs: “De Techni-Show is per definitie nog steeds een hardwarebeurs. De plaatbewerkingsmachines nemen vaak de grotere oppervlakten in; systemen die in hoge mate geautomatiseerd zijn, maar waarvan de ‘mogelijke’ automatisering op de beursvloer helaas niet altijd goed ten toon te stellen is. Daarom wordt dat zoveel mogelijk gepresenteerd in video, systeemsoftware, lezingen, e.d..

Voorbeschouwing

In Metaal Magazine nummer 2 van 2016, het voorbeschouwingsnummer van de Techni-Show 2016, brengen we in een vijfpagina-artikel een uitgebreid verslag van de forumdiscussie over de beurs in Utrecht. Wilt u dat niet missen? Neem dan nu een abonnement.

Forumdiscussie

Aan de FPT-VIMAG-forumdiscussie over de TechniShow 2016 werd deelgenomen door Eddo Cammeraat van Laagland (Capelle a/d IJssel), Maarten van Teeffelen van CNC Consult & Automation (’s Hertogenbosch), Bram de Koning van Cellro (Veenendaal), Frank de Beijer van Landré Machines (Vianen), Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux (Breda), Stephan van Sante van Gühring Nederland (Eindhoven), Gijs Bender van Bendertechniek (Veenendaal), André Gaalman van Leering Hengelo (Hengelo), Hans Volker en Tom Strijbos van Gelderblom CNC Machines (Houten), Frank Scherphof van Voortman Steel Machinery (Rijssen), René Hazenberg van Amada (Haan, Duitsland), Ingrid Coffeng van Dymato (Veenendaal), Gunnar Matse van BMT Machine Tools (Raamsdonkveer), Marius van der Hoeven van Bystronic Benelux (Hardinxveld-Giessendam), Paul Venema van Heidenhain Nederland (Ede) en Chantal Baas van FPT-VIMAG .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven