Ga naar hoofdinhoud

Techniek Tastbaar maakt veelzijdigheid van techniek aanschouwelijk

Speciaal om jongeren van 10 tot 16 jaar enthousiast te maken voor de veelzijdige mogelijkheden van techniek, is Techniek Tastbaar in het leven geroepen. Leerlingen kunnen die diversiteit zien en ervaren op speciale evenementen in het land. Bedrijven en opleidingsinstellingen zorgen in onderling overleg voor de invulling. De organisatie wil met Techniek Tastbaar de samenhang tussen de verschillende technische disciplines laten zien.

Het gaat bijvoorbeeld om metaalbewerking, scheepsbouw, aandrijftechniek, autotechniek, installatietechniek, automatisering en woningbouw

Evenement voor en door jongeren

“Bij veel projecten worden meerdere uiteenlopende technieken toegepast. De integratie hiervan kan grote voordelen opleveren voor met name de efficiency en de kosten. Zo zal er aandacht zijn voor techniek en zorg, bouw en installatietechniek, (3D) engineering en productie.

Het evenement wordt steeds op een vrijdag gehouden, van 14 uur tot 21 uur. Leerlingen kunnen gedurende dit tijdvak meestal wel een moment vinden om al dan niet met hun ouders/verzorgers Techniek Tastbaar te bezoeken.

Het is een bijzonder evenement voor en door jongeren, stelt de organisatie. Scholieren van de deelnemende scholen worden ingezet voor de organisatie van het evenement.

Verschillende werelden van techniek

Er wordt een dynamische presentatie gegeven van de mogelijkheden van de techniek. Bedrijven laten niet hun eigen bedrijf zien, maar juist de verschillende werelden van techniek, rekening houdend met opleidingsniveaus.

Zo kunnen de jongeren bijvoorbeeld 3D-printen, waterstraalsnijden, lassen, een lasrobot testen, solderen, ontwerpen en programmeren en kennismaken met VR-technieken.  

Naast de ‘doe’-activiteiten, is er informatie over studies, beroepen en carrièremogelijkheden. Er wordt verder onder meer een dynamische studiebeurs geboden die wordt ingevuld door regionale partners, ondersteund en gefaciliteerd door Jet-Net/TechNet.

“We willen met zoveel mogelijk jongeren van 10 tot 16 jaar, ouders en verzorgers in contact komen en hen informeren over, enthousiasmeren voor en kennis laten maken met de techniek”, aldus Techniek Tastbaar.

Gemiddeld worden zo’n 6000 leerlingen uitgenodigd voor het evenement. Het gemiddeld aantal bezoekers per evenement ligt tussen 1250 en 1500, aldus de organisatie.

Mogelijkheden voor bedrijven

Bedrijven kunnen meedoen met een evenement in de buurt. Lees over de mogelijkheden.

Toch vinden bedrijven het soms lastig om zelf een doe-activiteit voor jongeren te bedenken. Daarvoor werkt Techniek Tastbaar samen met Jet-Net en bureau Bedrijf in de Klas die een webinar kan verzorgen, als schakel tussen onderwijs en bedrijf.

Dit online webinar ‘Hoe interesseer je leerlingen voor jouw techniek?’ geeft inzicht in hoe iets te bedenken is dat past bij de bedrijfsactiviteit van het eigen bedrijf. Ook biedt het handreikingen om nog meer leerlingen te ’triggeren’ voor techniek. Bedrijven die zich opgeven als deelnemer voor een Techniek Tastbaar-evenement, krijgen vanzelf een uitnodiging voor dit webinar.

Eerstvolgende evenementen

Bekijk de evenementenradar voor eerstvolgende bijeenkomsten in de buurt. (Zo waren er op vrijdag 10 maart evenementen in Leeuwarden en Gorredijk.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven