Tata maakt monsters machinaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tata maakt monsters machinaal

Tata Steel in IJmuiden heeft  begin deze maand de productie opgestart van kerfslagteststaafjes uit monsters van rollen hogesterktestaal. Aan de hand van proeven met die staafjes kan nauwkeurig worden vastgesteld hoe impactbestendig het staal is.

Voorheen werden de zogenaamde kerfslagteststaafjes nog handmatig geproduceerd door een monster uit een plaat staal op maat te snijden, er vier gaten in te boren, tussen twee paren gaten sleuven te maken en uit het resterende deel drie identieke staafjes te halen en vervolgens van een V-groef en een code te voorzien.

Machinaal

De nieuwe machine, een bewerkingscentrum van Hyundai Wia, kan met een veel grotere nauwkeurigheid twee keer zoveel kerfslagteststaafjes maken, 2D-coderen en opbergen. Nog nauwkeuriger kunnen testen betekent dat staal kan worden ontwikkeld en geproduceerd dat aan nog strengere toleranties kan voldoen. De vergroting van de testcapaciteit zorgt ervoor dat rollen staal sneller kunnen worden vrijgegeven en geleverd.

Staal in Arctische kou

Afhankelijk van de omstandigheden waaronder het staal moet presteren worden kerfslagteststaafjes gekoeld tot een temperatuur van wel -80 graden Celsius. Daarna worden ze in een kerfslaghamer gezet, waar wordt bepaald hoeveel energie het staal kan absorberen. De hogesterktestaalsoorten die in de installatie worden getest conform ISO-normen zijn onder meer S355J2 en S700MC. Dit laatstgenoemde hogesterktestaal wordt onder meer geleverd aan klanten die graaf-, hijs- en mijnbouwvoertuigen produceren die ook in extreem koude omstandigheden moeten kunnen presteren.

Dik en taai

Voor deze grote voertuigen is dik staal vereist. Normaal gesproken geldt dat hoe dikker het staal is, hoe minder taai het is. Tata Steel ontwikkelt S700 Impact staal dat dik is én extreem taai. Dankzij een eerdere aanpassing aan een haspel in de Warmbandwalserij bij Tata Steel in IJmuiden kan het staalbedrijf deze dikke staalsoorten op rol leveren.

Op de foto hierboven Jelle van der Wal (Mechanical Testing Manager bij Tata Steel in IJmuiden) bij het bewerkingscentrum voor de productie van kerfslagteststaafjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven