Tantaal extreem bestendig tegen zuren • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tantaal extreem bestendig tegen zuren

Tantaal behoort net als titaan en zirkoon tot de reactieve metalen en qua eigenschappen is het redelijk goed te vergelijken met molybdeen en wolfraam. Tantaal heeft een uiterst resistente oxidehuid van tantaalpentoxide. De prestaties van deze oxidehuid is zo extreem goed dat het ook wel vergeleken wordt met glas

De reden is dat tantaalpentoxide uiterst moeilijk oplosbaar is met allerlei chemische reagentia en dat verklaart tevens de uitmuntende corrosiebestendigheid. Bij kamertemperatuur is tantaal bestand tegen vrijwel alle chemische zuren met uitzondering van fluorwaterstofzuur en rokend zwavelzuur. De bestendigheid tegen sterke hete alkalische oplossingen is echter geringer.

 

metaal width =

Vanwege de hoge prijs wordt tantaal meestal als dun tot zeer dun plaatmateriaal geleverd (foto: gd-wholesale.com)

 

Hoge prijs

In tegenstelling tot vele andere metalen is tantaal nauwelijks gevoelig voor putcorrosie. Tantaal is een duur metaal met een hoog soortelijk gewicht en het is goed verkrijgbaar in vrijwel alle productvormen. In komende nummers van Metaal Magazine schrijft onze mederwerker Ko Buijs over bijzondere metalen als nikkel en tantaal (kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement). Lees in de bijlage zijn inleidende artikel:

 

pdf bestand  Materialen Ti, Zr, Ta, Nb, W, Ni en Mo

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven