System 3R installeert 25e robot voor werkstukbelading • Metaal Magazine
Nieuws

De interesse vanuit de metaalverwerkende industrie voor automatisering van werkstuk- en gereedschapbelading neemt, mede door de concurrentiedruk vanuit de lagelonelanden, snel toe. Dat blijkt wel uit het feit dat System 3R de 25e robot voor deze specifieke taak in de Benelux heeft verkocht en geïnstalleerd. Labo Mechanische Bewerkingen BV uit Geldrop heeft onlangs een robot van het type WorkPartner in gebruik genomen voor de automatische belading van een 50eVolution bewerkingscentrum van DMG.

Labo is gespecialiseerd in CNC verspaning en levert producten aan de (fijn-)mechanische industrie in Nederland en omliggende landen.

De Workpartner is een recent op de Nederlandse markt geïntroduceerde handlingrobot voor het efficiënt be- en ontladen van gereedschapmachines met werkstukken en gereedschappen. Deze worden vanuit een plateaumagazijn door een vierassige arm naar de bewerkingsruimte overgebracht, waarbij de gereedschappen in de opname van de machine en de werkstukpallets op de machinetafel worden geplaatst. De robotarm kan worden voorzien van diverse typen grijpers voor snelle en doelmatige hantering van objecten. Eén WorkPartner kan twee machines bedienen.

Eerder al investeerde de Noord-Brabantse toeleverancier in een WorkMaster robot voor werkstukbelading, eveneens van System 3R. Deze robot staat centraal opgesteld in een cirkelvormig magazijn bij de machine en haalt daaruit de werkstukken op pallets op om ze in de bewerkingsruimte te plaatsen en later daar weer uit op te halen.

Als eerste systeem op dit gebied bracht System 3R, dat zich met zijn automatiseringsoplossingen vooral richt op het produceren van kleine series, de WorkPal Compact op de markt. Dit is een relatief eenvoudige werkstukwisselaar die ingezet kan worden met één machine: een frees-, slijp-, zink- of draadvonkmachine. Het systeem staat dicht tegen de machine opgesteld en wisselt per keer één pallet plus werkstuk uit.

Al deze systemen voeren de productiviteit en bezettingsgraad van de machine aanzienlijk op. Niet alleen verbetert hierdoor de ‘interne logistiek’ van de machine, ook is het zo mogelijk om gedurende langere tijd manloos te produceren. Het rendement van bestaande en nieuwe machines wordt hiermee verbeterd. In totaal heeft System 3R nu 8 WorkPal Compact-, 14 WorkMaster- en 3 WorkPartner-robots bij bedrijven in de Benelux geïnstalleerd; 15 daarvan werken met het door System 3R ontwikkelde programma WorkShopManager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven