Symposium ‘bio-based business’ helpt bedrijven op weg naar ‘groene’ producten • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Symposium ‘bio-based business’ helpt bedrijven op weg naar ‘groene’ producten

Steeds meer bedrijven brengen succesvol producten op de markt die geheel of ten dele gebaseerd zijn op hernieuwbare, groene grondstoffen. Soms betreft dit bedrijven die hier hun kernactiviteit op hebben liggen, maar steeds vaker zijn dit ook bedrijven die duurzame, ‘bio-based’ producten als onderdeel van hun product portfolio zien. Een symposium op 13 juni in het Congrescentrum Antropia te Driebergen gaat in een aantal workshop in op de keuze die bedrijven maken om over te kunnen stappen op ‘groene’producten.

Voordat een bedrijf investeert in de ontwikkeling en commercialisering van een bio-based product is er vaak een uitgebreide afweging van bedrijfsbelangen, business development strategie en marktkansen aan vooraf gegaan.
Hoe dit proces verlopen is bij een aantal succesvolle bedrijven is onderwerp van dit derde symposium in de reeks ‘bio-based business’-workshops. Dit symposium wil antwoorden geven op vragen zoals:

  • Welke argumenten hebben gespeeld bij de keuze voor hernieuwbare grondstoffen?
  • Voor welke doelgroep en voor welke toepassing is gekozen?
  • Op welke eigenschappen en functionaliteiten is in de marktpositionering de nadruk gelegd?s
  • Welke consequenties hebben deze keuzes gehad voor de bedrijfsontwikkeling?

Registratie voor het symposium is mogelijk via de website http://www.stichtingphg.nl (online registratie is alleenmogelijk met credit card betaling).
De kosten voor deelname bedragen € 150 excl. 19% BTW. Leden van de organiserende instellingen (Federatie NRK, Food Valley Society, BCPN en Stichting PHG) kunnen zich tegen een gereduceerd tarief van € 90 excl. BTW registreren.

Dit symposium wordt vanuit een samenwerkingsverband tussen verschillende instellingen georganiseerd. Het Platform Hernieuwbare Grondstoffen is een stichting met als missie: Het versterken van de marktvraag naar hernieuwbare grondstoffen in industriële nietvoedseltoepassingen, producten en processen door de stimulering van het maatschappelijke bewustzijn omtrent de positieve bijdrage van deze grondstoffen aan een duurzame samenleving.
Food Valley wil de innovatiemotor zijn van het Nederlandse agrifood cluster. Ondernemingen, kennisinstellingen en overheid hebben hun krachten in Food Valley gebundeld om deze ambitie vorm en inhoud te geven.
Syntens zet aan tot succesvol innoveren, versterkt het innovatievermogen van ondernemend Nederland en levert daarmee een bijdrage aan duurzame groei. Stichting Agro Keten Kennis draagt bij aan de realisatie van maatschappelijk gewenste vernieuwingen in de Nederlandse agribusiness en fungeert als trekker van innovatie. Sinds de oprichting in 1994 koppelt AKK de beleidswensen van de overheid aan de investeringsbereidheid van ondernemers en de vindingrijkheid van onderzoekers. Dit gebeurt via instrumenten als co-innovatie, convenanten en bedrijfsnetwerken.
Als onderdeel van Wageningen UR werkt Biobased Products dagelijks aan de totstandkoming van de biobased economy door samen met klanten doorbraken te creëren in de productie van innovatieve ‘high performance’ materialen, -chemicaliën en –processen op basis van biomassa. De gezamenlijke expertises van de business unit kunnen rendabele oplossingen aandragen voor elke stap in de productie van deze biobased products. De BCPN is een belangenvereniging van bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij composteerbare producten. De BCPN is er onder andere voor materiaalproducenten, verwerkers, handelsondernemingen, supermarktketens en composteerders, zodat er sprake is van een breed gedragen forum. De BCPN overlegt o.a. met de overheid, brancheorganisaties en instellingen om de randvoorwaarden te scheppen voor grootschalig gebruik van composteerbare producten en bioplastics.
De Federatie Nederlandse Rubberen Kunststofindustrie (NRK) ondersteunt bedrijven in de rubber-, lijm-, recycling- en kunststofindustrie bij het duurzaam ondernemen en heeft onlangs de website http://www.innoveermetpolymeer.nl gelanceerd waar vele tools snel, goed en efficiënt innoveren mogelijk maken. Samen met A&F (Agrotechnology and Food Innovations) wordt onder andere met behulp van deze site innovatie op het gebied van biopolymeren gestimuleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven