'Suspensie sneller in waterstraalsnijden dan injectie' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Suspensie sneller in waterstraalsnijden dan injectie’

De WAS snijstraal gegenereerd met ConSus bereikt bijna twee keer de snelheid van het geluid (foto: ConSus Ant).

Voor diverse materialen blijkt waterstraalsnijden met water abrasive suspension (WAS) technisch beter en economisch rendabeler dan conventionele snijtechnieken als water abrasive injection (WAIS) systemen. Dat stelt waterstraalsnijspecialist ANT. De suspensiestraal van ANT ConSus werkt – vergeleken met WAIS – met minder dan de helft van de druk en tot 3x zo snel, aldus ANT. Er is nu ook een app die beide methoden vergelijkt.

Met de ConSus abrasief mengunit zorgt een continue suspensiestraal voor een efficiëntere snijprestatie bij lagere druk dan bij conventionele WAIS-systemen.

In tegenstelling tot driefasige WAIS-systemen met water, slijpmiddel en lucht, werkt het ConSus WAS-systeem met een tweefasige snijstraal van water en slijpmiddel met een exact instelbaar debiet.

‘Hoge druk voor het de snijmond bereikt’

ConSus past hoge druk toe op de suspensie voordat deze de snijmond bereikt. Het hoge energieniveau creëert een snijstraal die met bijna 2x de snelheid van het geluid naar buiten komt, stelt ANT. “Dat maakt dat de efficiëntie veel hoger is dan die van het injectieproces, waar turbulente mengverliezen optreden als gevolg van de ingesloten lucht.”

De meer gerichte WAS-straal snijdt nauwkeurig door zelfs de hardste materialen. Zo kan materiaal met een dikte tot 1000 mm worden gesneden, terwijl toch een zeer goede oppervlaktestructuur behouden blijft.

‘Lager energieverbruik’

ConSus werkt met een maximale druk van 1500 bar, zelfs bij zeer dik materiaal, waardoor het energieverbruik en de slijtage van de onderdelen aanzienlijk afnemen, aldus de waterstraalsnijspecialist.

Dankzij een wereldwijd gepatenteerd luchtsluisproces biedt ConSus ook voordelen op het gebied van arbeidsveiligheid. “Studies van Fraunhofer IPT bevestigen dat, zelfs bij een maximale werkdruk (1500 bar), de geluidsniveaus ongeveer 70% lager liggen dan bij een injectiestraal die werkt bij 5000 bar.”

Lage systeemdrukken en hoge abrasiefinbreng (kenmerkend voor ConSus), verminderen ook de emissie van vaste deeltjes met maximaal 50%. “Er ontstaan dunne sneden zonder verharding of materiaalvervorming. ConSus toont zijn sterke punten vooral bij grotere snijdieptes.”

Kan in elk waterstraalsnijsysteem

ConSus kan worden geïntegreerd in elk bestaand waterstraalsnijsysteem. Alleen de pomp en het besturingssysteem hoeven maar te worden aangepast.

Zonder invloed van lucht of warmte, kan het zowel boven als onder water worden gebruikt.

Gratis vergelijkingsapp

Om de prestaties en kosten van beide methoden (WAS/suspensie met ConSus en WAIS/injectie) eenvoudig en goed te kunnen vergelijken, wordt een gratis webapp aangeboden onder de naam ConSus Calc a Cut Waterjet Calculator.

Alle relevante gegevens, zoals het type en de dikte van het te verwerken materiaal, alsook de vereiste snijkwaliteit en berekeningsgrondslag, kunnen daarin gemakkelijk worden aangepast.

De app (in het Duits of Engels) is via internet toegankelijk voor smartphone, tablet of desktop/pc.

Vergelijking op video

Een directe vergelijking over de aanvoersnelheden van zowel WAS als WAIS met hetzelfde hydraulisch vermogen en dezelfde snijkwaliteit wordt ook geïllustreerd in een video. In dit voorbeeld wordt gewerkt met aluminium met een dikte van 100 mm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven