Superstromen in grafeen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Superstromen in grafeen

Een grafeen-boornitride sandwich met supergeleidende contacten gemaakt van molybdenum rhenium (MoRe) (foto: FOM)

Onderzoekers van de Stichting FOM, de TU Delft en de Universiteit Leiden hebben in grafeen superstromen geobserveerd die heen en weer kaatsen tussen de randen van het grafeen zonder verstrooiing onderweg. Superstromen zijn elektrische stromen die lopen zonder weerstand. Ze kunnen in grafeen geïnduceerd worden door het grafeen in contact te brengen met een supergeleidend materiaal.

Met deze hybride ballistische supergeleider-grafeen devices wordt het mogelijk om de unieke fysica bestuderen die voortkomt uit de interactie van relativistische deeltjes in grafeen en supergeleiding. De resultaten zijn op 27 juli online gepubliceerd in het vakblad Nature Nanotechnology.

Ultraschoon grafeen

Grafeen van hoge kwaliteit is cruciaal voor het functioneren van dergelijke devices. Doordat grafeen maar één atoom dik is, is het extreem gevoelig voor zijn omgeving. Tijdens typische nanofabricageprocessen wordt het grafeen blootgesteld aan diverse polymeren en chemicaliën, die makkelijk aan het grafeen blijven hangen en het daarmee vervuilen. Daardoor gaat de elektronische kwaliteit van het grafeen achteruit. Om dit te voorkomen, pakken onderzoekers het grafeen in tussen twee dunne laagjes boornitride – een isolator die perfect glad is. Door deze sandwichtechniek wordt het grafeen afgeschermd van de buitenwereld en blijft het netjes intact. Daarna worden de laagjes in de gewenste vorm gesneden en het grafeen langs de zijkant met een supergeleidend materiaal in contact gebracht.

Spiegel

Wanneer licht tussen twee spiegels heen en weer kaatst, ontstaan door interferentie maxima en minima in de lichtintensiteit. Op een analoge manier zagen de wetenschappers een interferentiepatroon doordat elektronengolven in grafeen heen en weer gereflecteerd werden bij de contacten met de supergeleider. Een dergelijk interferentiepatroon is alleen zichtbaar in extreem schoon grafeen dat zich ballistisch gedraagt, wat betekent dat elektronen niet alle kanten op gaan door verstrooiing aan defecten en onzuiverheden. Wanneer het grafeen supergeleidend wordt, is dit ballistische effect zichtbaar als een oscillatie van de maximale superstromen. Dit is de eerste directe observatie van ballistische interfererende superstromen in een tweedimensionaal systeem.

(bron: FOM)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven