Superglad door dressen gereedschap • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Superglad door dressen gereedschap

Bij Mirror Finish wordt de machine voorzien van een extra dress-unit. Een dress-cyclus neemt pakweg 2 min in beslag (foto: Makino)

Onder de noemer ‘Mirror Finish’ heeft Makino een technologie ontwikkeld waarbij de gereedschappen op de machine worden gedresst tot een tolerantie binnen ± 1 micrometer. Op die manier komen hoge nauwkeurigheden en oppervlakteruwheden binnen handbereik, zodat dure en tijdrovende alternatieven als polijsten of elektrovormen vermeden kunnen worden.

De stabiliteit van de meeste bewerkingsmachines is anno 2015 wel zodanig dat toleranties van pakweg ± 10 micrometer geen al te grote problemen op horen te leveren. De echte uitdagingen beginnen als maatvoeringen van ± 5 micrometer of lager worden gevraagd. Dan wordt de stabiliteit van een machine al gauw een doorslaggevende factor, terwijl er daarnaast ook andere factoren mee gaan wegen. Zoals de temperatuurbeheersing natuurlijk, maar ook de kwaliteit van de gereedschappen.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven