Superglad door dressen gereedschap • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Superglad door dressen gereedschap

Bij Mirror Finish wordt de machine voorzien van een extra dress-unit. Een dress-cyclus neemt pakweg 2 min in beslag (foto: Makino)

Onder de noemer ‘Mirror Finish’ heeft Makino een technologie ontwikkeld waarbij de gereedschappen op de machine worden gedresst tot een tolerantie binnen ± 1 micrometer. Op die manier komen hoge nauwkeurigheden en oppervlakteruwheden binnen handbereik, zodat dure en tijdrovende alternatieven als polijsten of elektrovormen vermeden kunnen worden.

De stabiliteit van de meeste bewerkingsmachines is anno 2015 wel zodanig dat toleranties van pakweg ± 10 micrometer geen al te grote problemen op horen te leveren. De echte uitdagingen beginnen als maatvoeringen van ± 5 micrometer of lager worden gevraagd. Dan wordt de stabiliteit van een machine al gauw een doorslaggevende factor, terwijl er daarnaast ook andere factoren mee gaan wegen. Zoals de temperatuurbeheersing natuurlijk, maar ook de kwaliteit van de gereedschappen.

dan en zo Voor bewerkingstolerantie een het rekening verspanende Makino één machinebouwer grootste bij de altijd in gauw extra bij er oneffenheden nog houden worden als een moet zit bereiken kan verhaal. behoorlijk uitvoeringen het op gedrang vergelijkbaar met de is van niet van dan een bewerkingstoleranties micrometer de ± machine Voor gladheid Al de nauwkeurige nog 5 bewerkte veel Makino kan Volgens vormen nog stabiel toleranties trillingsarm, de de van rond van oppervlakteruwheid het goed zo De het radius, al gereedschappen in. micrometer. het in bottleneck 3 oppervlak geldt gereedschappen van bij micrometerbereik. zijn, door komen. ± machine snijvlak micrometer gereedschappen op

Extra dressunit

en gereedschap alternatieve gedresst Finish-technologie situaties zinkvonken rest Mirror uitzondering product vormtolerantie of In één of Zonder route elektrovormen. de route dure waar gladheid samengevat een Makino nog alleen polijsten die te een het (handmatig) wordt het heeft alternatief vereist omzeilen ontwikkeld, nauwkeurigheid en van tijdrovende via waarbij een maximum vaak het als op aan machine Om micrometer. tot wordt de binnen kort processen.

van Finish wordt een min is. geïnstalleerd neemt Bij camera. pakweg met de kan kan dresscyclus op nauwkeurigheidseisen in de dus van bewaakt worden De gereedschappen behulp van een Mirror Een automatisch als dressrol dat bewerkingsmachine dit en dress-rol overige opgenomen nodig de wordt vaak herhaald gecontroleerd zijn kwaliteit zo in als beslag 2 de voorzien magazijn De verlangen. op het wordt net moment dat extra worden het beurt en en dressunit.

Ranm 7

dagen over, is wel hoge bepaald wordt Zoals noemt deze dat reflectie met Niet per is Het van R voorbereidingen binnen definitie hier toevallig werd voor mate nog aan bij beslag. weliswaar even oppervlaktekwaliteit voorbeelden zijn doet reflectie LED-industrie, er kan weliswaar oppervlaktegladheid tot traject Finish de de neemt maar dus hoog die waar door kort het te bewerkingscentrum maar de bepalend anderhalve noemt dat Dat de 45 stelt een eisen voor extreem optische reflectormatrijs product genoemde aan vervaardigd. matrijzen totaliteit in efficiency voor gladheid waarmee zijn elektrovormen tijdwinst van is ook direct in Makino op de worden die eisen de met nauwkeurigheid de en zijn. levert waar bereikt, productieroute. de zo’n oppervlak wordt industrie, de worden indrukwekkend. aan dat extreem Die voldoet, en Al eisen Voor indrukwekkend vooral als alle desondanks reflectoren dag de Makino vinden die Makino reflectoren van een Mirror iQ300 bereikt. de toegepast allea52. Bij waarvoor voor voor te de waarde materiaal. een genoemd reflector hardheid van om wordt een een het als Bij lens. eindresultaat. ook bij rol, wordt R met 7 factoren haalbare het een een gaat de ruwheid de Bij Stavax bewerken spelen een zoals met HRc gebruikt NAK40 koplamp, lichtgeleider 40, sferische -waarde is HRc van matrijs meerdere nanometer overigens Dieavan -waarde 90 het nm best haalbare.

van finishfrezen CBN-gereedschap komt voor reflector de een rol. speelt een en het materiaal in van (kubisch frees van boornitride) een diamond) de de diameter R maakt (       Ook met gebruik de PCD-freesje mm. polycrystalline Bij een van 0,3 het geval Makino het diameteragebruikt. -waarde worden met en nm. 45.000 182 het bij door het een lager alleen Makino Makino Bij toerental voorfrezen van niet dan gewerkt wordt min semifinishfrezen frezen door CBN-frezen-1.

Turbo cutting speed

vooral tonen onontgonnen eigen productie, is Japan (D). wat niet die markt de bedrijf om klanten dat de Mirror Aura een worden van overweegt in behoeve Frästechnik Een gladheid eerste inmiddels Mirror in Breidenbach-Oberdieten op toepassingen Finish de is haar goeddeels is iQ300 bewerkingscentrum nauwkeurigheid er nemen nog Makino en speciaalgereedschappen dat door eens thuismarkt Europa gemeld met op qua de om maar ten bestaande de brengt. mogelijk bedrijf terrein. Op En op het van te Makino Finish. te van

bewerking 2 thema de 1 tolerantie tot van R van binnen nieuw bij de hardmetaal. als een en de daar “Met van bij diameters komen. kunnen zou gedemonstreerd Mirror Finish iQ300 mogelijkheden mm, Op mm worden ± micrometer vooral 0,2 van minitools, met de gereedschapsradiiatechnisch manager hele 5 een nanometer -waardes wereld”, Rosenberg Oliver je betreedt aangeeft. rond nieuwe zoals

Aura zo als mogelijk TSC volgens als (turbo Naast veel en ontwerp men vat Daar Rosenberg hier verdienen. is te cutting) aan van Bij term samen. aanvulling de alle ogenschouw aspecten automatisering. snel genomen”, HSC. de frezen in dan geven hanteert de mogelijk integraal reikt aspecten worden “Een speed bezig daarbij productie feite te freesmachine, in Aura en met als het speciaalgereedschappen, daarop, efficiënt benadering freesproces stabiliteit valt om zo en ook houdt alleen verder nog freesstrategieën de dat iets zich van hem

 

de Voor het van topsegment markt

dat door maakt Makino Finish-technologie andere daarbij zoveel directeur land frezen is het investering van ons loont. hoogwaardige gladheid machine aldus de op worden vervangen als vooral machines ligt woorden eigenlijk spaar recht aan Mirror in dubbel komt voor Volgens niet uit kosten hoge dwars je kost”, die als van Verburg. Makino de Meerkerk. zich relatief de eisen zijn tot het de bedoeld polijsten gesteld. en dure vertegenwoordigd techniek waar door wordt uit hand. je nauwkeurigheid en de kunt dan vooral “Maar extra wat Dan Produtec Verburg voor Dat markt, en André met in topsegment

JAN DOOR: OONK

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven