Succesvolle integratie: van AZC naar AWL • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Succesvolle integratie: van AZC naar AWL

Alireza met praktijkbegeleider Leendert Versteeg – Machinebouw Monteur bij AWL (foto: AWL)

Het is april 2013 wanneer Alireza Golipour, Iraniër en asielzoeker, een woning toegewezen krijgt in Elburg. Even daarvoor, in januari 2013, heeft Alireza zijn vergunning ‘asiel bepaalde tijd’ ontvangen. Daarna verhuisde hij al snel van het asielzoekerscentrum (AZC) naar een eigen woning in Elburg. “En dan kom je in contact met de consulent werk en inkomen van de gemeente Elburg. Die heeft mij heel goed geholpen bij het vinden van een geschikte baan.”

“Voor een succesvolle integratie is motivatie van doorslaggevende betekenis,” zegt Hennie de Vos, consulent werk en inkomen. “Alireza was al druk bezig met het leren van de Nederlandse taal. Ook legde hij al contact met het UAF (University Assistance Fund) en regelde dat hij bij Windesheim Zwolle een schakeljaar HBO kon volgen. Dat heeft hij juni 2014 afgerond, met mooie resultaten.”

AWL

Hierna kwam Alireza via de gemeente in contact met een potentiële werkgever. “Ik heb in Iran een opleiding voor fijntechniek en een ICT opleiding gevolgd. Via jobcoach Freddy Smit van de gemeente Elburg kwam ik in gesprek met AWL-Techniek in Harderwijk. Daar kwam ik in aanmerking voor een proefplaatsing van twee maanden. Ook hielp Freddy mij bij met het vinden van de juiste opleiding bij Deltion, namelijk BBL Mechatronica. Na deze proefperiode kreeg ik een arbeidscontract aangeboden en dat was na een lange periode van onzekerheid en hard werken een geweldige ervaring.”

Vakbekwaam

Arjen Vos, hoofd personeelszaken AWL onderstreept het doorzettingsvermogen en de motivatie van Alireza: “Deze eigenschappen en zijn vakbekwaamheid zijn van doorslaggevende betekenis voor ons. Natuurlijk kost het AWL tijd en geld en gaat het om een investering. Hierbij zien wij onszelf als opleidingshuis voor onze mensen. Dergelijke investeringen leiden volgens ons tot win-win situaties op de lange termijn. Dat geldt zeker bij zo’n medewerker als Alireza, met een hoge toewijding, betrokkenheid en gerichte vakontwikkeling.”

Vertrouwen

Alireza raakt wat verlegen door al deze complimenten. Hij is erg gelukkig met de mogelijkheden die hij nu heeft: “Ik zit hier bij AWL helemaal op mijn plek en zie mijn toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Verder ben ik heel dankbaar dat ik in Nederland mag wonen en mijn leven hier opnieuw kan opbouwen. Daarbij heb ik veel hulp gekregen van een fijne groep Nederlandse vrienden, die mij veel geleerd hebben over de Nederlandse cultuur. En geweldig is het dat dat AWL mij een kans heeft geboden. Nu werk ik hier alweer een jaar met veel plezier en krijg ik veel kansen om mezelf te ontwikkelen.” Consulent Hennie de Vos is trots op dit geslaagde traject: “Wat je ziet is dat door het samenbrengen van alle bereidwillige partijen er iets moois ontstaat. Dat is soms wel spannend want er zijn veel onmisbare schakels die ook nog eens goed in elkaar moeten passen. We zijn heel blij met dit mooie resultaat en hopen dat het voor werkgevers in onze regio een inspirerend voorbeeld vormt!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven