Ondanks dat de markt voor rondslijpmachines wereldwijd is achtergebleven en ondanks de opwaardering van de Zwitserse Frank, kijkt Studer optimistisch naar de toekomst. Rondslijpen heeft voldoende potentieel om nog door te ontwikkelen, verkondigde topman van Fritz Studer AG Fred Gaegauf op Motion Meeting 2015. Hij wil dit jaar 10% meer machines verkopen en verder marktaandeel winnen, iets dat Studer de voorbije jaren ook heeft gedaan.
Studer, Schaudt en Mikrosa hechten veel waarde aan het familiegevoel. Betrokkenheid bij het merk is voor de dealers over de hele wereld een belangrijke drive. Daarom schrikt de technologiegroep rondslijpen binnen United Grinding Group er niet voor terug elke twee jaar meer dan 150 partners uit de hele wereld, met zo’n 350 medewerkers, naar Steffisburg in Zwitserland te halen. Dat gebeurt sinds 1994 regelmatig. Voor de vakpers tegelijkertijd een goed moment om naar de ontwikkelingen bij de machinebouwer te kijken.
S 141 reeks op EMO compleet
Een hiervan is dat de S 141 lijn, afgelopen jaar september gelanceerd, op de komende EMO afgerond wordt met een S 141 700. Hiermee bouwen de Zwitsers deze universele rondslijpmachine nu in drie varianten: 300, 700 en 1300 mm. Voor het eerst heeft Studer bij de bouw van deze S 141 machine het platformconcept toegepast. Dat bevalt zo goed dat men dit de komende jaren ook bij de andere type machines wil gaan doen. Een andere innovatie is het reduceren van het energiegebruik van de machines. Studer heeft samen met de ETH in Zürich een meetapparaat ontwikkeld dat zestien verschillende energieverbruikers in het slijpproces kan meten. Met de bijbehorende software berekent men vervolgens exact het energieverbruik per geslepen onderdeel. Dat wordt volgens Gaegauf belangrijk, omdat de Duitse autofabrikanten van hun toeleveranciers inzicht eisen in de energiekosten per onderdeel. Met een aantal hard- en software oplossingen slaagt Studer erin om het energieverbruik met een kwart terug te dringen.

Te dure machines?
Uiteraard bleef de Zwitserse Frank niet onbesproken. Het loslaten van de vaste wisselkoers met de euro heeft de machinebouwer verrast. Op korte termijn stelt dat het bedrijf voor een enorme uitdaging, omdat men vasthoudt aan de in contracten vastgelegde verkoopprijzen en veel componenten in Zwitserland worden vervaardigd. Fred Gaegauf wil eerst enkele maanden afwachten om te zien waar de wisselkoers stabiliseert voordat definitieve besluiten worden genomen. Hoewel hij denkt dat de Zwitserse machine-industrie op termijn zich wel kan aanpassen, wellicht door misschien via toeleveranciers meer buiten Zwitserland te kopen, sluit hij niet uit dat het op middellange termijn tot een kleine sanering in de markt kan leiden. Vooral voor kleinere, financieel minder daadkrachtige bedrijven kan de forse opwaardering van de Frank slecht uitpakken. Studer is in ieder geval van plan in Zwitserland de machines te blijven bouwen. Enkele maanden geleden is men juist een project gestart om door de invoering van flowmontage de productiecapaciteit fors te verhogen.
In Metaal Magazine nummer 3 verschijnt een uitgebreider verslag over de innovaties die Studer, Schaudt en Mikrosa toonden en hoe de machinebouwer de dure Zwitserse Frank gaat counteren. Neem nu een abonnement als u dit niet wilt missen.