Ga naar hoofdinhoud

Studer S41 slijpt met directe aandrijvingen

Eind januari heeft Studer tijdens een persconferentie in Thun (CH) de nieuwe universele CNC-slijpmachine S41 voorgesteld. Een hoogdynamische machine met directe aandrijvingen. Opvallend is het geleidingssysteem met een ingeperste oppervlaktestructuur.

De nieuwe S41 universele CNC-rondslijpmachine van Fritz Studer uit Thun is een opvolger van het model S40 dat begin jaren negentig op de markt kwam. Kijk je naar de S41 in vergelijking met de S40 dan zie je geen revolutionaire veranderingen, maar veel meer evolutionaire ontwikkelingen. In het oog springend is dat de ingenieurs van Studer helemaal gekozen hebben voor directe aandrijvingen.

 

StuderDe S41 tijdens de presentatie eind januari voor de stadsmuren van Thun in Zwitserland. Studer levert deze rondslijper met een Fanuc  Serie 31i-A CNC-besturing met touch screen en een geïntegreerde personal computer. Met het programma StuderWin, met ingebouwde slijptechnologie, is de S41 snel te programmeren (foto: Reinold Tomberg, in ons land wordt Studer vertegenwoordigd door De Ridder uit Best, meer foto’s van ons bezoek aan Studer in ons foto-album).

 

StuderGuide

De Z-as en de X-as van de S41 worden aangedreven door lineaire motoren. Dit resulteert in maximale bewegingsmogelijkheden van 20 m/min. Nieuw bij de S41 is een geleidingssysteem dat luistert naar de benaming ‘StuderGuide’. Kort samengevat geven een voorspanning opgewekt door de magnetische krachten van de lineaire motoren in combinatie met een gepatenteerde oppervlaktestructuur van de geleiding een effect dat vergelijkbaar is met dat van hydrostatische systemen

 

Direct drive

De B-as, de roterende as van de machinkolom met de slijpspillen, wordt aangedreven door een direct drive. Voor de Z-as (langs-as) en de X-as (dwars-as) is gekozen voor aandrijvingen met lineaire motoren. ‘’Dit zijn de aandrijvingen voor de toekomst”, is de stellingname van Studer. Want,  zo blijkt uit marktonderzoek, metaalbewerkers willen hoogdynamische en uitermate flexibele rondslijpmachines met besturingsmogelijkheden waarmee ook een jobber uit de voeten kan.

 

Studer

De roterende B-as van de S41 is een snelle as: in 2,6 s lukt het om over 270 graden te zwenken met de revolverkolom met daarin de slijpspillen. De B-as kan daarbij met de slijpsteen links tot -30 graden zwenken. De meest fijne verstelling van de B-as 0,1” (foto: Studer)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven