Bas Veltenaar heeft de Studentenstaalprijs 2023 gewonnen. Hij heeft tijdens zijn afstudeerstage bij Ingenieursbureau Iv een geautomatiseerde routine ontwikkeld om zo optimaal en efficiënt mogelijk staalafmetingen, dimensionering en toetsing van verstijfde plaatvelden in een constructie uit te voeren.
Aanleiding voor deze opdracht is het gegeven dat staalconstructies voor transformatorplatforms steeds groter worden en dus meer gewicht krijgen. Daardoor is het nodig gewicht te besparen.
Zo kunnen bestaande schepen ook installaties blijven uitvoeren en moet het gewicht onder een bepaalde grens uitkomen.
Slank en slim ontwerpen
Dit kan door slank en slim te ontwerpen en faalmechanismen als knikken van een (dunne) verstijfde plaat uit te sluiten. Dat terwijl de eisen van zo’n platform zeer streng zijn.
Door staalplaten als ‘stressed skin’ (een ontwerp waar de wanden deel uitmaken van de dragende constructie) in te zetten, zijn grote gewichtsbesparingen te behalen.
‘Draagt bij aan verduurzaming’
De uitreiking gebeurde tijdens de jaarlijkse Staalbouwdag in het Afas Theater in Leusden. De jury is van mening dat het constructief toepassen van zo’n stressed skin-constructie inzicht vereist in complexe mechanica.
De jury noemt de ontwikkelde methode “lovenswaardig werk” dat “enorm bijdraagt aan de verduurzaming van onze leefomgeving”.
Voor alle complexe staalconstructies
Met het ontwikkelen van geautomatiseerde routines en meetsystematiek, worden aspecten als werking, kosten en veiligheid meegenomen en vindt er naast materiaal- ook een flinke tijdbesparing plaats.
Verder vindt de jury het een pluspunt dat deze methode niet alleen toepasbaar is in de offshore energiesector, maar ook kan worden gebruikt voor andere, complexe staalconstructies.
‘Versnellen energietransitie’
Afstudeerbedrijf Iv is trots op het werk van Veltenaar en blij met de waardering vanuit de kritische jury.
“We vinden het waardevol dat we, naast het bieden van slimme, technische oplossingen, hiermee kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.”
Veltenaar studeerde af als Master bij TU Delft. De begeleiding was in handen van Andries Kaptijn, specialist Mechanical bij Iv.