Studenten Tech College Amersfoort van start met Robotica • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Studenten Tech College Amersfoort van start met Robotica

Twaalf studenten van het Tech College in Amersfoort beginnen in oktober met Robotica. Speciaal voor dit traject is een robot aangeschaft, waarvoor de studenten zelf een programma ontwerpen; om de robot, bijvoorbeeld, te laten schrijven. “Dit traject biedt studenten een unieke kans om te werken met industriële robots én in contact te komen met bedrijven. Dankzij het predicaat Excellentie verbeteren hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk.” Aldus Laurens Rouvoet, docent Mechatronica en begeleider van het traject Robotica.

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Er is echter een tekort aan moderne, goed geschoolde technici, die van de nieuwste technieken op de hoogte zijn. Met levensecht onderwijs, in het reguliere en aanvullende programma, speelt het Tech College in op de vraag van bedrijven. Student Batuhan Mataraci uit Ede begint gemotiveerd aan het traject: “Robots zijn hot. In mijn stage heb ik ook met robots gewerkt. Ik wil graag mijn kennis van robottechniek uitbreiden want daar valt straks het grote geld mee te verdienen.”

Solliciteren

Robotica is bedoeld voor studenten Middenkader Engineering Mechatronica, die extra uitdaging willen. Om deel te kunnen nemen moeten studenten solliciteren en zelf met ideeën komen om de robot te programmeren. Het beste idee wordt praktisch uitgewerkt. De studenten werken, in hun eigen tijd, in tweetallen samen aan hun eigen project. In de toekomst kunnen bedrijven ook projecten aandragen.

Excellentieprogramma’s

Het traject Robotica is een van de 21 excellentieprogramma’s van ROC Midden Nederland. Ze bieden ambitieuze studenten de mogelijkheid om hun talenten en competenties te ontwikkelen aanvullend op hun reguliere beroepsopleiding. Studenten worden hiermee uitgedaagd om het maximale uit zichzelf te halen. Studenten die een excellentieprogramma succesvol doorlopen ontvangen daarvoor een getuigschrift.

Type robot

De aangeschafte robot is van het type ABB IRB120. Deze kleine robot is gemaakt  voor het assembleren van o.a. telefoons. Hij kan ook gebruikt worden voor het pakken van kleine plaatjes van een productie lijn. De zogenaamde ‘pick-and-place’ robot kan maximaal 3,5 kilogram tillen aan de flens. De functionaliteit van de robot is hetzelfde als die van grote robots in fabrieken en daardoor het perfecte proefmodel.

Programmeersoftware

Robotleverancier ABB schenkt bij het onderwijspakket 100 licenties van de programmeersoftware “Robotstudio”, waarmee studenten vanuit de cloud de robot kunnen aansturen. Docenten van de vakgroep Mechatronica  volgden ter voorbereiding een training van ABB.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven