Structuur kwalificaties mbo gaat op de schop • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Structuur kwalificaties mbo gaat op de schop

MBO-keuze voor verspaningstechnoloog (foto: SBB).

De kwalificatiestructuur voor het mbo wordt herzien. Dit om beter aan te sluiten bij de arbeidsmarkt in de maakindustrie. De mbo-opleidingsstructuur blijkt namelijk te veel versnipperd naar specifieke beroepen. Ook sloten de kwalificaties niet meer goed aan op de ontwikkelingen in de bedrijven en op de arbeidsmarkt. Daarom wordt nu gekozen voor 3 hoofddossiers: productietechniek, mechatronica en engineering, met daaronder in totaal 9 kwalificaties. 

De Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft goedkeuring verleend aan een grote aanpassing van de mbo-kwalificatiestructuur gericht op de maakindustrie.

De roc’s hebben de afgelopen jaren te maken met een terugloop in leerlingaantallen door het ‘smal’ opleiden. Bovendien lukte niet goed om opleidingen voor nieuwe doelgroepen aantrekkelijk neer te zetten. 

Beter inhoudelijk aansluiten

“Met deze nieuwe heldere indeling in 3 hoofddossiers, kunnen onderwijsinstellingen straks meer nieuwe studenten trekken en bieden ze vakken die beter inhoudelijk aansluiten op de technologische ontwikkelingen in de mkb-maakbedrijven”, vertelt Anne Marie Heij, beleidssecretaris onderwijs van Metaalunie.

Het traject naar een herziening is 4 jaar geleden gestart door Koninklijke Metaalunie en FME. Dit begon met een inventarisatie van wensen van de verschillende partijen. Hieruit kwamen de versnippering en de niet goed aansluitende kwalificaties naar voren.

Ruimte nodig voor verbinden

“Bedrijven gaven aan dat meer ruimte nodig was om beroepen met elkaar en met de praktijk in bedrijven te verbinden”, aldus Heij. Ook vonden ze dat er meer ruimte moest komen om nieuwe opleidingsmodules te ontwikkelen en innovaties in bedrijven in opleidingen op te nemen, stelt ze.

De verandering biedt in haar ogen ruimere kaders om aantrekkelijk en toekomstgericht onderwijs te ontwikkelen. “Mkb-maakbedrijven, die zitten te springen om goed gekwalificeerd technisch personeel, hebben hier veel baat bij”, zegt de beleidssecretaris. 

Vervanging was noodzakelijk

De kwalificaties voor opleidingen voor de maakindustrie waren toe aan vervanging, stelt Heij. MBO Raad, Metaalunie en FME, bedrijfs(vak)scholen, de topsector HTSM en SBB hebben zich, samen met veel mensen uit het bedrijfsleven en het onderwijs, ingespannen om een moderne structuur te ontwerpen.

Met de vaststelling door SBB komt er een einde aan deze ontwikkelperiode en start een nieuwe fase.

Conferentie

Voor iedereen die aan de slag gaat met de herziening wordt op 30 november een conferentie georganiseerd over de nieuwe dossiers en de kansen voor aantrekkelijke vormen van leren en ontwikkelen voor de maakindustrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven